Top

GAMECHANGERS

Lees hieronder waarom zij in de rubriek GAMECHANGERS staan.

2 Lisa Jansen - foto Lemon & Peach photography

Lisa Jansen

Motivatie:

Lisa is een en al motivatie, ook voor ons. Ze motiveert en begeleidt ondernemers en creatievelingen en is bezig met ‘activisme, zelfbeeld, disability en alles wat daarbij komt kijken.’

 

Lisa is spreker, schrijver en podcastmaker. Ze wil met Big Vegan Sister een dagelijkse inspiratiebron zijn, met de nadruk op zelfliefde, body positivity en activisme. Ze is vanaf haar achttiende vegan en deelt op haar blog Taarten van Jansen veganrecepten. Ze is ook eigenaar van De Podcastschool, waarmee ze mensen helpt die een podcast willen beginnen. Lisa schreef het boek Laat je horen. Zó maak jij een positief verschil in de wereld, een handleiding voor de positieve activist. Onlangs lanceerde ze samen met Randy van Boxtel het platform Studio Stoofpot, voor startende ondernemers of ondernemers/organisaties die een verandering willen doorvoeren, maar daarbij vastlopen.

 

foto © Lemon & Peach Photography

3 Freek van Welsenis, Ayushman Talwar en Gijs Leemrijse HABLE

Ayushman Talwar, Freek van Welsenis & Gijs Leemrijse

Motivatie:

Ayushman, Freek en Gijs hebben een toffe visie die de levens van blinden en slechtzienden een enorme boost geeft. Toegankelijkheid en inclusie zijn voor veel mensen abstracte begrippen maar met Hable is het letterlijk tastbaar geworden. Ze hebben van een noodzaak een succesvolle onderneming gemaakt. Meer van dit!

 

Co-founders van de startup Hable en uitvinders van de Hable One, een draadloos toetsenbord dat gebruikmaakt van braille-invoer en dat achter op de smartphone geplaatst wordt. Hiermee worden smartphones toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Ayushman kwam op het idee doordat zijn opa blind was en moeilijk gebruik kon maken van een mobiele telefoon. Tijdens de bachelor industrieel ontwerp in India ontwikkelde hij dit idee. Tijdens de master aan de TU Eindhoven ontmoetten Ayushman en Freek elkaar, waarna ze samen het idee hebben uitgewerkt, getest en verbeterd. Het idee werd in 2017 beloond met de Philips Innovation Award in de categorie ‘Ruwe Diamant’.

 

4 Wikke Peters foto © GroenLinks

Wikke Peters

Motivatie:

Wikke maakt de stad letterlijk en figuurlijk mooier met verschillende creatieve initiatieven die bijdragen aan een mooiere leefomgeving. Van kleinschalige buurtacties voor jong en oud tot stedelijke straatkunst: Wikke makes it happen.

 

Cultuuraanjager bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Wikke is redacteur, illustrator, event-organisator en oprichter van Studio Niet Lief, een samenwerkingsverband van illustratoren en grafisch ontwerpers. Ze heeft de fietstunnels bij het station voorzien van (tijdelijke) kunst. Ze was een van de aanjagers achter het lied ‘Oh Drents Dorp is fijn!’, een lied voor en door bewoners van de Eindhovense wijk die door de coronacrisis minder samen konden zijn.

1 Fresku - foto writersunlimited.nl ..

Roy 'Fresku' Reymound

Motivatie:

Fresku is een uitgesproken artiest die onvermoeibaar onrecht aankaart maar ook totaal het tegenovergestelde doet met zijn alter ego Gino Pietermaai. Iemand die al jarenlang maatschappelijke statements maakt en zijn betrokkenheid voor gelijkheid op elk podium weet te verkondigen. Een Top 40 zonder Fresku? Onmogelijk!

 

Rapper, acteur en cabaretier. Hij beleefde in 2008-2009 zijn muzikale doorbraak en won in 2009 de State Award voor Rookie of the Year. Zijn debuutalbum Fresku in 2010 kreeg de titel Beste Album bij de State Awards. In 2012 won hij naast opnieuw de titel Beste Album voor Maskerade ook de titel Beste Artiest. Fresku maakt met zijn tracks vaak kritische statements zoals in 2015 in de video voor het nummer ‘Zo doe je dat’, waarin hij met witte schmink de strijd aangaat met Hilversum en 3FM, die in zijn ogen te weinig muziek van zwarte rappers draaien. Naast zijn muziek toerde hij de afgelopen jaren met twee verschillende theatervoorstellingen door het land.

 

foto: writersunlimited.nl

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d