SOUL / FOOD
Lees hieronder waarom zij in de rubriek SOUL / FOOD staan.
1. Nadia & Najat Yachou
Motivatie:
Keukenqueens die onze eetlust gebruiken om hun imperium te bouwen. Als je op hun site of socialmedia-account kijkt heb je meteen trek! De zussen zijn vooral in de ramadanperiode een steun voor de community, maar ook daarbuiten verspreiden ze hun filosofie: lekker eten is makkelijk te maken. Ondernemerstip: het supermarktaanbod mist nog wat traditionele kant-en-klaar-gerechten uit de Marokkaanse keuken! Mutsje af voor jullie.
Oprichters van culinair platform Kookmutsjes. Op hun blog delen ze recepten, tips, tricks en video’s. Najat is het culinaire brein en Nadia fotografeert alle gerechten. In 2014 begon Najat een Facebookgroep waarop ze haar recepten deelde. Later richtten de zussen samen de groep Kookmutsjes op en inmiddels hebben ze op Facebook meer dan 155.000 volgers, op Snapchat 230.000 en op Instagram 126.000. Ze laten op een laagdrempelige manier zien dat iedereen een lekkere maaltijd kan maken. Inmiddels is Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek gepubliceerd, bij het samenstellen van deze Top 100 stond het boek op nummer 1 in de bestsellerlijst.
“Ik zie het als mijn taak om vrouwen en mannen die minder culinair zijn ingesteld te ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen.”
foto © Mitchell van Voorbergen
2. Soenil Bahadoer
Motivatie:
Yes Chef! Zoals hij het zelf zegt heeft hij ‘de trap genomen’ en zijn succes als culinair ondernemer rustig opgebouwd. Zijn gedrevenheid en passie voor de eigen cultuur zijn een ultieme mix. Wij zijn fan. Wordt hoog tijd dat we eens richting Nuenen komen, want een mix van Frans en Surinaams eten klinkt delicieux!
Eigenaar en chef-kok van restaurant De Lindehof in Nuenen met twee Michelinsterren. Hij werd door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2020 en stond op de vijfde plek van de Lekker Top-500. In het NRC Handelsblad kreeg de chef-kok de meest lovende recensie ooit: ‘Soenil Bahadoer is een van De Groten in Nederland’. Waar hij in het begin kookte in Franse stijl, gebruikt hij nu ook zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond als inspiratie.
foto © tijd.be
3. Karima el Bakkali
Motivatie:
Karima brengt met haar platform en initiatief een onderbelicht gezondheidsprobleem in de spotlights. In onze maatschappij vinden we al snel wat van iemands voorkomen en het is echt tijd dat het empathische vermogen naar een hoger niveau getild gaat worden. Haar platform doet dit op een mooie, leerzame en veilige manier. Dikke prima (we konden het niet laten)!
Oprichter Get fat with me. Met haar platform maakt ze ondergewicht bespreekbaar en helpt ze vrouwen op een gezonde manier met aankomen. Ze richtte het platform op nadat ze in twee maanden tijd zelf ruim tien kilo aankwam. Inmiddels heeft haar community op Facebook 10.000 leden die adviezen, succesverhalen en nare ervaringen delen. Ook geeft de ervaringsdeskundige coaching en voedings- en trainingsschema’s op maat. Eerder was ze genomineerd voor De Jonge 100, de Young Impact Awards en de VIVA400 Awards.
foto © hva.nl
4. Kamal Naji
Motivatie:
Het doet ons goed om te zien dat Kamal zijn passie en plezier voor het koken heeft teruggevonden in Nederland. Weliswaar onder omstandigheden die niet optimaal zijn, maar juist daarom is het belangrijk dat wij als maatschappij nieuwe ondernemende Nederlanders zoals Kamal zoveel mogelijk blijven supporten. Alf Marhaba!
Chef-kok. Hij studeerde in Damascus (Syrië) af als advocaat en was tijdens én na zijn rechtenstudie werkzaam als kok in een restaurant. Hij nam in het asielzoekerscentrum in Amsterdam de rol van chef-kok op zich en gaf met zijn gerechten zijn medevluchtelingen een thuisgevoel. Hij geeft kookworkshops en verzorgt de catering bij evenementen en feesten. Daarnaast staat hij met zijn kookkunsten ook geregeld op festivals.
foto © newestart.org
5. Warsha Atwarie
Motivatie:
Bij biculturele gezinnen was het lang taboe om je kind naar een coach of therapeut te brengen, maar Warsha doorbreekt met haar onderneming die barrière. Ook de podcast is een welkome aanvulling: het is voor kinderen een herkenbaar en laagdrempelig format. Keep building!
Intercultureel kindercoach, oprichter van Praktijk Kindervreugde en maker van de gelijknamige podcast. In de podcast gaat Warsha met kinderen in gesprek over hun ervaringen en talenten. Daarnaast is ze secretaresse van het CTO Innovatieteam (Chief Technology Officer) bij de gemeente Amsterdam. Met haar coaching helpt ze gezinnen en met name de kinderen bij het vinden van een balans tussen hun thuiscultuur en de cultuur buiten de deur. Het is een relatief nieuw fenomeen buiten de reguliere jeugdzorg.