Top

TECH

Lees hieronder hoe zij in de rubriek TECH het verschil maken.

1. Abdelhamid Idrissi

Motivatie:

Toen zijn studiezalen vanwege de coronacrisis dicht moesten wilde hij online doorgaan, maar hij kwam er al snel achter dat kinderen heel andere behoeftes hadden. Zijn snelle handelen en bezorgdheid zorgden ervoor dat met hulp van zijn netwerk ruim 700 kinderen geholpen werden met voedselpakketten, laptops en andere zaken. Een sterk staaltje leiderschap tonen in zo’n situatie maakt je sowieso de burgemeester van Geuzenveld en wat ons betreft in de toekomst ook gewoon van Amsterdam! En dan na jou Ilias (zie pagina …).

 

Mede-initiatiefnemer van TechGrounds, oprichter van Stichting Studiezalen en Amsterdammer van het Jaar 2018. TechGrounds is een gratis tech-opleidingsprogramma voor mensen uit kwetsbare wijken om zo de diversiteit in de tech-branche te vergroten en mensen zonder vooropleiding aan een baan te helpen in de ICT. Inmiddels wordt het project gesteund door onder meer Booking.com, Rabobank, het UWV en de Europese Unie. Abdelhamid is ook co-founder van stichting Boeren voor Buren en lid van de expertgroep ‘Gelijke Kansen’ binnen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Studiezalen won onlangs de Omarmprijs 2020, de prijs die bestaande initiatieven beloont omdat zij kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee.

 

foto © Wouter van der Wolk

2. Hajar Mokhtafa

2. Hajar Mokhtafa

Motivatie:

“Hajar gaat voor kwaliteit en doet hier dan ook geen concessies in. Verder is ze ontzettend leergierig, ze staat open voor de mening van anderen maar wil die ook graag challengen. Het was een feestje om een maand lang met Hajar te mogen optrekken. Erg genoten van de samenwerking en veel van haar opgestoken. Ik mis vooral onze momenten aan het einde van de dag waarin we met elkaar deelden wat we die dag als bijzonder hadden ervaren. Ik blijf Hajar volgen, want we gaan nog veel van haar horen!” – Melvin de Boer (CEO Adecco Group Nederland) over Hajar

 

CRO bij LinkedIn en program director & senior leader in het Women in Tech Role Model Program. Na een studie International Business is ze geswitcht naar technologie. In drie maanden leerde ze coderen, waarna ze zich snel verder heeft ontwikkeld in de IT-sector. Ze deelt haar enthousiasme en liefde voor IT met jonge meiden en vrouwen, zodat zij op jonge leeftijd leren programmeren. Ze was genomineerd voor onder andere twee VIVA400-awards in de categorieën Techtalenten en Visionista. Ze wist een plek te bemachtigen in de Top 100 Best Young Professionals en werd in 2019 door Adecco uitgeroepen tot CEO for One Month.

 

3 Deborah Carter

3. Deborah Carter

Motivatie:

Als je Deborah ooit persoonlijk mag ontmoeten dan weet je precies waarom ze in deze Top 100 staat. Haar energie is aanstekelijk en haar werk en inzet zijn inspirerend. Als Canadese met een Nederlandse droom kunnen wij niets anders doen dan haar deze erkenning geven. We hopen dat ze nog meer kinderen op weg kan helpen in deze snelgroeiende tech-periode. These kids need you!

 

Oprichter van NewTechKids, een academie in Amsterdam die technologieonderwijs biedt, gericht op het probleemoplossend en innovatieve vermogen van kinderen. Deborah heeft met de academie de sprong naar het ondernemerschap gemaakt, na jarenlang te hebben samengewerkt met ondernemers, technologieontwikkelaars, ontwerpers, kunstenaars en innovatiespecialisten uit de hele wereld. Ze was als spreker o.a. te horen op TEDxAmsterdamED, Women in Tech Regatta en het International Symposium of Science Museums in Daejeon, Zuid-Korea.

 

4 Khaled Alkabouni-1

4. Khaled Alkabouni

Motivatie:

Khaled heeft net als veel gevluchte Syriërs gelukkig niet alleen zijn draai gevonden in Nederland, maar hij is met zijn IT-skills ook gewoon een High Potential-kandidaat en -specialist die bij geen enkel wereldbedrijf zou misstaan. Another One!

 

Technology Strategy Consultant bij Accenture. Werkte hiervoor kort bij ABN AMRO als IT-adviseur en in Syrië als engineer bij telecombedrijf Syriatel. In het asielzoekerscentrum kwam hij in contact met een stichting die hoogopgeleide vluchtelingen helpt bij het oppakken van hun studie. Hij kreeg een beurs en volgde een eenjarige master Information Studies aan de UvA, waarna hij in 2017 aangenomen werd bij Accenture. Hij werkt ook samen met het initiatief Refugee Talent Hub om getalenteerde vluchtelingen in contact te brengen met werkgevers.

 

5 Snezana Zivceska-Stalpers sq

5. Snezana Zivcevska-Stalpers

Motivatie:

Dat er Women in Tech zijn wisten wij al, maar vrouwen als Snezana en andere pro’s zien we gelukkig ook steeds vaker terug in de media en op de relevante podia als spreker en/of expert. Zoals het hoort. Ze heeft een platform en ecosysteem opgebouwd waar vrouwen in de tech en tech-ondernemers kunnen uitblinken. Het wordt hoog tijd dat vrouwen ook in deze sector een vanzelfsprekendheid worden, op basis van gelijkwaardigheid en kennis.

 

Founder Women in Tech Netherlands, spreker, programma- en innovatiemanager en senior projectleider. Na een studie Computer Science verhuisde ze naar Nederland, waar ze bij een telecombedrijf ging werken. Ze won onder andere de Delivery of Excellence in 2015 en 2016, kreeg van Opzij de Impact Award en was in 2018 finalist voor de Digital Female Leader Award van Global Digital Women. Snezana zet zich in voor gelijkheid en diversiteit in de ICT-sector.

 

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d