Top

Motivatie voor de nummers 1

De nieuwe nummers 1 van De Community Top 100 (voorheen De Kleurrijke Top 100) zijn bekend. Ter ere hiervan zijn De Community Top 100 en DPG Media een samenwerking aangegaan in de vorm van een 16 pagina speciale bijlage bij de Volkskrant met een exclusieve voorpublicatie. De redactie van De Community Top 100 heeft gekozen voor een gedeelde nummer 1, omdat zowel House of Vineyard als REDO staan voor radicale inclusie en gelijkwaardigheid. Het zijn mensen die met hun werk en visie de personificatie zijn van ultieme representatie in onze samenleving. De House of Vineyard als representatie van de LGBTQIA+ community en REDO die ondanks zijn lichamelijke beperkingen, op het hoogste niveau danst en daarmee een voorbeeld is voor veel jongeren.

1. House of Vineyard

House of Vineyard is als eerste Nederlandse ballroom-house opgericht in 2015. Een house is een (gekozen) familie, een support system voor mensen uit de ballroom-gemeenschap waar vrijheid de boventoon voert. De gemeenschap is open to all, genderneutraal, fluïde en een veilige haven voor mensen uit de QTBIPOC- (Queer Trans Black Indigenous People of Colour) en de LGBTQIA+-gemeenschap. Amber Vineyard is de ‘Mother’ en Elvin ‘Elly’ Elejandro Martinez is de ‘Father’ van het house. Elly werd tijdens de Africa Ball in Parijs in 2018 uitgeroepen tot ‘Overall Father’. Onder de naam House of Vineyard, die bedacht werd door Philip Powel, organiseerden ze in 2013 de eerste balls in club BIRD in Rotterdam. Naast lessen geven in de verschillende (dans)disciplines, treden ze regelmatig op en jureren ze bij andere balls. House of Vineyard bestaat inclusief de Mother & Father uit 23 personen, met als leden onder anderen ‘overall Princess of the house’ Gabriëlle ‘Gaby’ Delsahut Valdes, Arnold ‘Arakaza’, Natascha ‘Cupcake’ Ruimwijk en Dizencio ‘Dizzy’ Hung Tung Cheung.

 

Motivatie:

Heel House of Vineyard bestaat stuk voor stuk uit community leaders die naast rolmodellen ook onderdeel zijn van een thuishaven voor velen. Vrijheid van expressie en de ruimte voor zelfontwikkeling en -ontplooiing is waar de scene bekend om staat, dat is precies waarom zij dit jaar op 1 staan. Radicale inclusie, open to all maar vooral: zoveel meer dan een ball.

1. Redouan Ait Chitt: REDO

Professioneel danser, spreker en creatief ondernemer. Redo treedt als danser over de hele wereld op, neemt deel aan competities en geeft lezingen en workshops. Redo heeft als danser opgetreden in theaters en festivals over de hele wereld én voor het koningshuis. Redo is lid van ILL-Abilities, een team dat bestaat uit ’s werelds beste dansers die allemaal een beperking hebben. Met deze breakdance-crew stond hij op dansfestivals als The Notorious IBE. Hij stond als spreker op o.a. TEDxWarwick en trad op bij de Young Impact Awards. Hij tourde door het hele land met zijn solovoorstelling REDO, een productie van Illusionary Rockaz Company. Hij schreef geschiedenis door als eerste autodidactische hiphopdanser De Zwaan te winnen, de meest prestigieuze dansprijs van Nederland.

Motivatie:

“Redouan is, naast een excellente en unieke danser, ook een rolmodel. Hij is meerdere malen onderscheiden voor zijn danstechnieken en daarnaast brengt hij hoop. Hij laat wilskracht zien en is met zijn doorzettingsvermogen een voorbeeld. Zijn slogan ‘No Excuses, No Limits’ is voor velen een levensmotto geworden. Hij is een verschilmaker. Prestatie na prestatie laat hij zien dat alles mogelijk is zolang je maar in jezelf en je eigen kunnen gelooft. Hij is een superheld, niet uit een stripboek, maar in het echte leven. Love you bro ❤” – Georgios Lazakis over Redo

Processed with VSCO with t1 preset

MEDIA

Mouad Aoujil

Motivatie:

Van callcenters tot de top van de media, Mouad did that! De zender waar heel jong Nederland op afstemt voor de nieuwste hits en waar de meest uiteenlopende topics worden besproken. FunX is al jaren marktleider en met Mouad aan het roer zien wij dit alleen maar groeien. Big up!

 

Zakelijk directeur van Stichting FunX en algemeen directeur sales van FunX BV. Werkte voorheen voor o.a. KPMG, Xerox en Conduent en staat sinds februari 2019 aan het hoofd van de populaire radiozender. FunX is de publieke zender voor jongeren in de grote steden met actualiteiten, entertainment en vernieuwende muziek. Jong en divers Nederland herkent zich in de maatschappelijke discussies, hosts en programma’s op FunX.

3 Sophie Heesen

OVERHEID

Sophie Heesen

Motivatie:

Jong, ondernemend en iemand die de maatschappelijke vertaalslag weet te maken van behoefte naar beleid. Haar drive en positiviteit zijn kwaliteiten die komende generaties inspireren en motiveren om zich ook uit te spreken tegen onrecht en om positief te blijven bij tegenslagen.

 

Sinds haar achttiende raadslid voor de PvdA in Gouda. Sophiewerkt met de Roze Alliantie Gouda aan een campagne voor LHBTI-jongeren. De campagne werd gelanceerd met het ondertekenen van de Liefdesverklaring en de actie #iedereenmagzoenen. Daarnaast richtte ze het Politiek Café Nederland op. Ze houdt zich van jongs af aan al bezig met problemen in de maatschappij. Opinieblad Elsevier riep de politica in 2020 uit tot een van de 30 Nederlandse uitblinkers onder de 30 jaar.

© foto Alina Danii Bijl

 

1. Brahim _ Bilal Lakhal

COMMUNITY IMPACT

Brahim & Bilal Lakhal

Motivatie:

Broederliefde en puur enthousiasme spatten van je beeldscherm af als je hun vlogs bekijkt. Brahim en Bilal zijn verbinders en absolute rolmodellen, omdat ze het syndroom van Down als motivatie gebruiken om positief te zijn en misconcepties over mensen met het syndroom wegnemen. Zij nemen ons mee in hun wereld door hun mooie ervaringen samen vast te leggen. Ga ze snel volgen. Wat je gaat zien is alleen maar liefde!

 

Vloggers en makers Brahim Vlogs. Brahim is medeoprichter en bestuurslid van Stichting Elk Kind Een Bal en van de Ricardo van Rhijn Foundation. Hij maakt wekelijkse vlogs samen met zijn broertje Bilal, die het syndroom van Down heeft.Brahim begon als sport- en jongerenwerker en verzorgt naast zijn werk voor de stichtingen o.a. trainingen, workshops en sportactiviteiten voor basisscholen, scholieren, studenten en bedrijven. Ze zijn genomineerd voor een Gouden Televizier-Ster in de categorie online-videoseries.

 

2. Ismail Aghzanay def_

ONDERWIJS

Ismail Aghzanay

Motivatie:

Een verbinder en een leraar die gepassioneerd zijn leerlingen voorziet van de juiste kennis, mentaliteit en ethiek, maar dan wel met swag. De toekomstige leiders van Nederland bedanken je voor je carrièreswitch; comedy kan ook prima voor de klas, afgewisseld met de discipline die je ze bijbrengt. Issy met een missie!

 

Teamleider beroepsonderwijs bij het Comenius College in Capelle aan den IJssel. Eerder was hij werkzaam als docent Engels op het Rotterdam Designcollege. In 2018 won hij de prijs voor Leraar van het Jaar in Rotterdam. Daarnaast is hij trainer en coach en als spreker stond hij o.a. op TEDxRotterdam. Ismail is ook een talentvolle cabaretier en theatermaker. Met het cabaretduo de Waterkonijnen stond hij in de finale van het cabaretfestival Cameretten. Met cabaret is hij inmiddels gestopt, omdat het niet meer te combineren was met zijn werk op school.

 

3. Fatima Aboulouafa

ACTIVISME

Fatima Aboulouafa

Motivatie:

“Fatima is een klokkenluider die het op zich heeft genomen het taboe op racisme binnen het politiekorps te doorbreken, daarmee haar carrière en toekomstvooruitzichten op het spel zettend. Ze heeft deze beslissing genomen, omdat principes zwaarder wegen dan kansen en ze heeft een moeilijke keuze gemaakt die verder gaat dan haar eigen persoonlijke belang. Het gaat om het herstellen van het gebroken vertrouwen tussen politiekorps en burger. Soms moeten leiders opstaan die moeilijke beslissingen nemen om een nationale dialoog over een van onze kerninstituten op gang te brengen, Fatima heeft dat gedaan.” – Abdelkader Benali over Fatima Aboulouafa

 

Klokkenluider en voormalig teamchef C bij Politie Nederland. Fatima vroeg in juni 2019 als teamchef in een bericht op Instagram publiekelijk aandacht voor racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie. Na eerst op non-actief te zijn gesteld werd later duidelijk dat ze niet terug mocht keren bij de politie-eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Door haar inspanningen werden er al meerdere agenten van het Haagse bureau Hoefkade veroordeeld voor hun betrokkenheid bij o.a. de whatsappgroep waarin ze zichzelf de ‘Marokkanenverdelgers’ noemen.

 

2. Alida Dors © © Willem de Kam (1) SQUARE

CULTUUR

Alida Dors

Motivatie:
We hebben Alida en haar werk al jaren gevolgd en vinden het best wel vanzelfsprekend dat onze locatiepartner van de vorige lancering van de Top 100 haar heeft aangesteld. Als je het hebt over artistiek inzicht, inhoudelijk untouchable, maatschappelijke relevantie en allround dopeness: dan zit je bij Alida goed.

 

Choreograaf, theatermaker en artistiek leider van Theater Rotterdam. Ze danste bij verschillende gezelschappen, waaronder ISH Dance Collective. In 2004 richtte ze samen met Bryan Druiventak hiphopdansschool Solid Ground Movement op. In de jaren daarna ontwikkelde Alida zich tot choreograaf. In 2011 studeerde ze af als socioloog (UvA) en startte zij haar eigen dansgezelschap BackBone.

© foto Willem de Kam

4.Fatos Ipik-Demir 2

MEDISCH & ZORG

Fatos Ipek-Demir

Motivatie:
COVID-19 is/was voor de hele mensheid zwaar, maar voor oudere migranten in Nederland is het een extra belasting, omdat ze vaak eenzaam, vergeten en alleen zijn. Fatos bracht deze doelgroep in beeld door het verhaal van haar dementerende vader te vertellen en ze raakte ons allemaal met hun mooie relatie. Some heroes don’t wear capes, we see you Fatos.

 

Oprichter van OMAZ (Oudere Migranten Aan Zet) en mantelzorger. Ze is ook projectleider, adviseur en trainer in het sociale domein en lid van de programmacommissie Langdurige Zorg en Ondersteuning. De vader van Fatos lijdt aan dementie, net als naar schatting 38.000 Nederlanders met een migratieachtergrond. Door de ervaringen met haar vader streeft ze naar een cultuursensitieve(re) zorg en houdt ze (migranten)collega’s een spiegel voor. Op het Facebook-blog Dagboek van een mantelzorger geeft ze steun en (h)erkenning aan andere mantelzorgers.

 

1. Ambrien Moeniralam

NEXT GEN

Ambrien Moeniralam

Motivatie:

YOOO Ambrien! We wilden alleen even zeggen dat je goed bezig bent. Dé manier om deze toxic masculinity aan te pakken is exposen. We hopen ook dat hier meer aandacht voor komt, vanuit de maatschappij, overheid en media. Want exposen helpt en het dwingt daders te stoppen met hun onzinnige drang om iets eruit te floepen! Just DON’T do it. #keepgoing

 

Feministisch activist en oprichter van het Instagramaccount catcallsofams waarmee ze bewustwording wil creëren omtrent straatintimidatie. Op jonge leeftijd ervaarde ze het zelf al, waarna ze op Instagram geïnspireerd raakte door het account catcallsofnyc. Mensen sturen haar berichten over hun ervaringen met intimidatie en hun locatie, waarna Ambrien op die locatie de intimiderende opmerkingen kalkt met de hashtag #stopstraatintimidatie. Zo vraagt ze aandacht voor het probleem. Ze is in 2018 verkozen tot Amsterdammertje van het Jaar en ze heeft in 2019 een Young Impact Award gewonnen.

 

3. Nilofar Feizi en Arash Parsan

ONDERNEMERS

Nilofar Feizi & Arash Parsan

Motivatie:

De ‘urban sjamaan’ Nilofar en partner Arash hebben een missie om de wereld niet alleen met lekker eten te verrijken, maar ook met persoonlijke ontwikkeling vanuit hun eigen ondernemingen. Met wijsheid en rust bouwen ze samen aan een legacy. De gerechten worden door de moeder van Nilofar volgens oude receptuur, met hart en ziel klaargemaakt: cultural heritage at it’s finest. Veel succes op jullie spirituele reis als entrepreneurs extraordinaire. Namasté.

 

Eigenaren Mantoe, een Afghaans restaurant in de Jordaan (Amsterdam). Hiernaast zijn ze beiden als ondernemers ook bezig met meditatie- en coaching. Arash studeerde rechten aan de Vrije Universiteit en is enige tijd als leraar en als jurist werkzaam geweest. Naast het restaurant leert hij tegenwoordig o.a. mensen mediteren. Nilofar heeft de studies bedrijfskunde en marketing afgerond aan de VU en was voorheen mede-eigenaar bij het marketingbedrijf waar ze begon als stagiaire. Ze is ook actief als persoonlijk coach, hierbij maakt ze o.a. gebruik van plantmedicijnen.

 

2. Kelly Sue Lampers 2

FASHION FORWARD

Kelly Sue Lampers

Motivatie:

Kelly Sue en haar designs en projecten staan voor radicale inclusie. Iets wat organisaties en bedrijven mondjesmaat proberen te normaliseren, is voor SUE’s Warriors en vele anderen de dagelijkse realiteit. Het begint met toegankelijkheid en met representatie, wij zien het werk van Kelly Sue niet alleen als baanbrekend maar vooral als noodzakelijk en motiverend.

 

Modeontwerper en oprichter van SUE’s Warriors, een stichting die zich inzet voor een inclusieve mode-industrie. SUE’s Warriors strijdt voor een eerlijker en krachtiger beeld van mensen met een lichamelijke beperking en maakt zich sterk voor meer diversiteit en participatie in mode en media om zo een inclusieve samenleving te promoten. Sinds kort heeft Lampers de handen ineengeslagen met Diversity Fashion Week en Diverse Model Agency om samen de modewereld letterlijk en figuurlijk toegankelijker te maken.

 

Mousid Akhamrane

SPORT

Mousid Akhamrane

Motivatie:

Man met een grote mond en een nog grotere tas vol kennis en tactiek die niet veel aan sugarcoating doet. Vraag mensen in de kickbokswereld wie er een absolute legende is qua coaches en zijn naam staat geheid in de top 5 van sensei’s. Geniet van je welverdiende rust, al denken wij dat pensioen echt een groot woord is. Osu!

 

Oprichter Mousid Gym. Na zelf jarenlang actief te zijn geweest als vechter en verschillende titels te hebben gewonnen, richtte Mousid in 1989 de sportschool op. Hij heeft door de jaren heen veel kickbokskampioenen getraind zoals Badr Hari, Hesdy Gerges, Denise Kielholtz en Fikri en Mourad Tijarti. Naast personal coaching bereidt hij ook Glory-, UFC-, Bellator- en Enfusion-vechters voor. Vanaf januari heeft Mousid aangekondigd het rustiger aan te doen, zijn zoon Jaouad zal zijn taken in de sportschool overnemen.

 

1. Fufu _ Dadels

PODCASTS

Fufu & Dadels - Süheyla Yalçin, Ilham Oukhiar, Munganyende Hélène Christelle en Alida Aurora

Motivatie:

Apart doen ze hun ding op verschillende fronten en als ze samenkomen is het aan! Zoals ze het zelf noemen is de podcast een veilige haven om o.a. te praten over ‘feminisme en genderrollen, intercultureel zusterschap en mentale gezondheid’. De stemmen van de nieuwe generatie (met een zachte g).

 

Fufu & Dadels is een podcast die wordt gepresenteerd door millennial-vrouwen. In de podcast worden kritische vragen gesteld over intercultureel zusterschap en hoe het is om op te groeien als vrouw van kleur buiten de Randstad. Süheyla is co-founder en contentschrijver voor IamSHERO, Ilham is freelance presentator en redacteur bij o.a. Alien Mag, Alida schrijft gedichten en Christelle is vaste columnist bij OneWorld magazine en werkt aan haar debuutroman. Fufu & Dadels gaat uitbreiden van interviews naar een crossmediaal platform en creatief productiehuis.

 

Chee-Han

CREATIVES

Chee-Han Kartosen-Wong

Motivatie:

“Chee-Han is een creatieve duizendpoot die alle kennis die ze als video-editor heeft opgedaan bij bureaus en productiemaatschappijen in Londen nu inzet in de Nederlandse context – ook als het gaat om diversiteit en inclusie. Ze is een van de weinige Nederlandse editors die bewust omgaat met het thema tijdens het maakproces. In de tv-commercials en andere content die ze maakt is dat ook terug te zien. Dat vervult mij, als echtgenoot, met veel trots: Chee-Han is niet alleen mijn soulmate, maar ook mijn goalmate.” – Reza Kartosen-Wong over Chee-Han Kartosen-Wong

 

Freelance video-editor, spreker en schrijver. Ze monteert tv-programma’s voor onder andere 24Kitchen en internationale commercials. Eerder werkte ze samen met bedrijven zoals Coca-Cola, Adidas en PlayStation. Ook is ze spreker over o.a. diversiteit en inclusie en schreef ze met haar partner het kinderboek Waar is mijn noedelsoep?!?, een boek zonder clichés over Aziaten.

 

4. Shishani by Chris Philippo

ENTERTAINMENT

Shishani Vranckx

Motivatie:
“Ik heb diepe bewondering voor haar kracht als muzikant. Ze is een unieke zangeres, instrumentalist, songwriter en een waanzinnig improvisator. Ze ontroert met intieme persoonlijke verhalen, ze schudt en schuurt met maatschappijkritische onderwerpen, maar het meest nog schittert ze wanneer ze dit overstijgt en er iets ontstaat wat groter lijkt te zijn dan zijzelf. Ze voert je dan mee naar een plek van intuïtief luisteren, van puur ervaren.” – Karima el Fillali over Shishani

 

Singer-songwriter en multi-instrumentalist. Haar vocale stijl is beïnvloed door Afro-Amerikaanse en Afrikaanse muziektradities. In The Namibian Tales combineert ze traditionele muziek uit Namibië met soul en jazz. Binnenkort verschijnt het album van de band Shakuar, een collectief waarin ze samenwerkt met o.a. Karima el Fillali en dj en producer Trippin Jaguar. Shishani gebruikt haar socialmediakanalen regelmatig om LHBTQIA+-kwesties en racisme aan te kaarten.

© foto Chris Philippo

 

nos direito

RECHT

Lizandra de Brito, Dina Furtado, Elsa Robalo, Patricia Rodrigues en Liana Vieira

Motivatie:

Bom dia queens! Wat jullie doen is zo freaking bijzonder dat we superlatieven tekortkomen. Vrouwen die hun kennis en kunde beschikbaar stellen voor hun eigen community op vrijwillige basis? Jullie verdienen deze positie oprecht! Goed voorbeeld doet volgen, we hopen dat dit professionals uit andere communities op ideeën brengt. Bem Bom!

 

Initiatiefnemers Stichting Nos Direito (Ons Recht). De vijf juristen en advocaten zetten zich naast hun werk vrijwillig in voor de stichting. De filosofie van de organisatie is dat kennis over rechtsposities en beschikbare sociale voorzieningen voor iedereen eenvoudig beschikbaar moeten zijn. De stichting is vooral een handreiking naar de Kaapverdiaanse community en geeft kosteloos juridisch advies in het Kaapverdiaans, Nederlands, Engels en Portugees.

 

4. Jellie Tiemersma

BESTUURDERS

Jellie Tiemersma

Motivatie:

We liegen niet als we zeggen dat alle functies van Jellie deze hele rubriek zouden kunnen vullen. Ze onderneemt, zit in raden van bestuur en commissies en spreekt regelmatig over thema’s als toegankelijkheid en inclusie. Haar zicht beperkt haar visie niet en daarom hoort zij in deze Top 100.

 

Oprichter en algemeen directeur van Personal Too, bestuursvoorzitter van de Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland en adviseur en commissielid van Stichting Kunstraad Groningen. Daarnaast is zij lid van de cultuurraad van de Commissie Integrale Afweging van Cultuur Eindhoven en ambassadeur van kennisinstituut Atria. Ze is slechtziend en ziet met één oog nog maar 2 procent. Ze zet zich als zelfstandig ondernemer en bestuurder in voor diversiteit, maatschappelijk ondernemen en een toegankelijke samenleving.

 

4. Kamal Naji © newestart.org

SOUL & FOOD

Kamal Naji

Motivatie:

Het doet ons goed om te zien dat Kamal zijn passie en plezier voor het koken heeft teruggevonden in Nederland. Weliswaar onder omstandigheden die niet optimaal zijn, maar juist daarom is het belangrijk dat wij als maatschappij nieuwe ondernemende Nederlanders zoals Kamal zoveel mogelijk blijven supporten. Alf Marhaba!

 

Chef-kok. Hij studeerde in Damascus (Syrië) af als advocaat en was tijdens én na zijn rechtenstudie werkzaam als kok in een restaurant. Hij nam in het asielzoekerscentrum in Amsterdam de rol van chef-kok op zich en gaf met zijn gerechten zijn medevluchtelingen een thuisgevoel. Hij geeft kookworkshops en verzorgt de catering bij evenementen en feesten. Daarnaast staat hij met zijn kookkunsten ook geregeld op festivals.

© foto newestart.org

 

2. Hajar Mokhtafa

TECH

Hajar Mokhtafa

Motivatie:

“Hajar gaat voor kwaliteit en doet hier dan ook geen concessies in. Verder is ze ontzettend leergierig, ze staat open voor de mening van anderen maar wil die ook graag challengen. Het was een feestje om een maand lang met Hajar te mogen optrekken. Erg genoten van de samenwerking en veel van haar opgestoken. Ik mis vooral onze momenten aan het einde van de dag waarin we met elkaar deelden wat we die dag als bijzonder hadden ervaren. Ik blijf Hajar volgen, want we gaan nog veel van haar horen!” – Melvin de Boer (CEO Adecco Group Nederland) over Hajar

 

CRO bij LinkedIn en program director & senior leader in het Women in Tech Role Model Program. Na een studie International Business is ze geswitcht naar technologie. In drie maanden leerde ze coderen, waarna ze zich snel verder heeft ontwikkeld in de IT-sector. Ze deelt haar enthousiasme en liefde voor IT met jonge meiden en vrouwen, zodat zij op jonge leeftijd leren programmeren. Ze was genomineerd voor onder andere twee VIVA400-awards in de categorieën Techtalenten en Visionista. Ze wist een plek te bemachtigen in de Top 100 Best Young Professionals en werd in 2019 door Adecco uitgeroepen tot CEO for One Month.

1. Gunay Uslu

BEDRIJFSLEVEN

Gunay Uslu

Motivatie:

Dat het ondernemen in de familie zit is duidelijk, maar wist u dat zij samen met o.a. broer Atilay in 1997 Corendon heeft opgericht? Destijds als klein reisagentschap. Gunay kijkt als cultuurhistorica goed naar het erfgoed van een regio of pand en probeert dit mee te nemen in het ontwikkelproces van de hotels. Mooi om die gelijkwaardigheid in een bedrijf terug te zien. Patron!

 

Directeur development bij familiebedrijf Corendon en voorzitter van de Corendon Foundation. Ze is verantwoordelijk voor de aankoop, de ontwikkeling en het design van de hotels. Ook is ze betrokken bij The College Hotel in Amsterdam. Het ondernemen leerde ze van haar vader, die pensions, restaurants en koffiehuizen runde en optredens van Turkse artiesten organiseerde. Gunay is ook cultuurhistorica en onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Ze zit in de raad van adviseurs van de Vereniging Rembrandt, in de raad van toezicht van het Eye Filmmuseum en ze is bestuurslid van het NIOD Fonds.

 

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d