Top

ONDERWIJS

Lees hieronder waarom zij dit jaar in de rubriek ONDERWIJS staan.

1. Jamilah Blom

Motivatie:

“Ik ben er in de eerste plaats trots op dat zij, hoewel zij onderschat werd door haar basisschooldocent, een mooie carrière heeft opgebouwd. Ik was blij verrast toen ik hoorde dat zij opgevallen is en in De Community Top 100 komt, omdat zij die zichtbaarheid en die erkenning verdient. Zij is een inclusieve denker en was altijd in staat om zelfs de meest moeilijke kinderen waar haar collega’s geen raad mee wisten, weer op de rails te krijgen. Het is een bijzondere kans die zij heeft genomen om de eerste interculturele school van Amsterdam op te bouwen in deze tijd van polarisatie. Als ze ergens aan begint, gaat alles bloeien. Haar naam betekent ‘Mooi’ en dat is ze vanbinnen en vanbuiten.”

Ernestine Comvalius, vertrekkend directeur Bijlmer Parktheater en moeder van Jamilah

 

Directeur van interculturele basisschool Waldorf aan de Werf in Amsterdam-Noord. Jamilah heeft na haar opleiding tot onderwijzeres ook haar master pedagogiek behaald. Ze heeft meer dan tien jaar ervaring in het basisonderwijs en is de laatste dertien jaar werkzaam geweest als docent, coördinator en lid van de examencommissie binnen de deeltijdopleiding pedagogiek van de Hogeschool van Amsterdam. Zij heeft het vak diversiteit en inclusie geïntroduceerd bij de HvA en heeft daar colleges over gegeven.

 

2. Ismail Aghzanay def_

2. Ismail Aghzanay

Motivatie:
Een verbinder en een leraar die gepassioneerd zijn leerlingen voorziet van de juiste kennis, mentaliteit en ethiek, maar dan wel met swag. De toekomstige leiders van Nederland bedanken je voor je carrièreswitch; comedy kan ook prima voor de klas, afgewisseld met de discipline die je ze bijbrengt. Issy met een missie!

 

Teamleider beroepsonderwijs bij het Comenius College in Capelle aan den IJssel. Eerder was hij werkzaam als docent Engels op het Rotterdam Designcollege. In 2018 won hij de prijs voor Leraar van het Jaar in Rotterdam. Daarnaast is hij trainer en coach en als spreker stond hij o.a. op TEDxRotterdam. Ismail is ook een talentvolle cabaretier en theatermaker. Met het cabaretduo de Waterkonijnen stond hij in de finale van het cabaretfestival Cameretten. Met cabaret is hij inmiddels gestopt, omdat het niet meer te combineren was met zijn werk op school.

 

zetjein

3. Veronika Vygon, Sohna Sumbunu en Lakiescha Tol

Motivatie:

Dat 2020 het jaar is van grote veranderingen wisten we al, maar dat dit op zo’n positieve, indrukwekkende en grensverleggende manier zou gaan zagen wij niet aankomen. Gamechanger! Dit initiatief is het bewijs dat de stem van de nieuwe generaties gehoord wordt en dat het toekomstige lesmateriaal eindelijk herzien gaat worden. Bye bye bullies & racists!

 

Oprichters van Zetje in!, een initiatief dat streeft naar gelijkwaardigheid in het onderwijs door het bespreekbaar maken van racisme en discriminatie. Veronika, Sohna en Lakiescha startten het burgerinitiatief en verzamelden meer dan 61.000 handtekeningen met steun van o.a. ambassadeur en FunX-host Fernando Halman. Het kabinet is bezig met een herziening van het schoolcurriculum, zodat racisme en discriminatie explicieter in het onderwijsplan gezet worden.

 

4 Darine el Houfi © Jeroen Jumelet

4. Darine el Houfi

Motivatie:

“Darine is een gedreven, ambitieuze ondernemer met een gigántisch hart, de moed van een leeuw en het doorzettingsvermogen van een stier. In zijn jeugd zag hij wat sociaal-economische ongelijkheid betekende voor de kansen van kinderen en jongeren met een biculturele achtergrond op een succesvolle toekomst. Daarom zette hij de stichting op. Niet alleen krijgen deze kinderen zo een eerlijke kans voor de toekomst, maar hij biedt ook zijn team volop scholing en kansen. Darine is een rolmodel voor velen en put bij de barmhartigheid en liefde die hij iedereen geeft uit het mooiste wat zijn islamitische geloof hem te bieden heeft. Ik geloofde in hem vanaf het prille begin en zal dat blijven doen. Want dit is pas het begin!” – Chantal Suissa-Runne over Darine

 

Directeur Stichting Leren voor de Toekomst en ledenraadslid Rabobank Rijn en Heuvelrug. De stichting is een landelijk instituut dat zich inzet voor de schoolontwikkeling en huiswerkbegeleiding van kinderen die minder financiële middelen hebben en reguliere ondersteuning niet kunnen bekostigen. Darine is ook founder van fashionbrand Motivated Fellas en werd door ondernemersplatform Sprout uitgeroepen tot een van de 25 meest veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar van 2019.

 

Aydin en Sezgin Cihangir

5. Aydin & Sezgin Cihangir

Motivatie:

Als de afgelopen coronaperiode ons één ding heeft geleerd, dan is het dat de zorg en het onderwijs veel meer waardering mogen krijgen. Het pijnlijk blootleggen van ‘halfabeten’ en laaggeletterdheid laten zien dat bij de overheid de focus op het onderwijs op alle fronten beter moet. Vraag ons niet om de stelling van Pythagoras uit te leggen, maar we kunnen je wel vertellen dat foutloos rekenen cruciaal is voor ieder kind en iedere volwassene.

 

Directieleden van het Nederlands Mathematisch Instituut (NMI). Het NMI is in 2012 opgericht door wiskundige Aydin Cihangir, hij is zelf ook docent en docenttrainer bij de opleiding. Sezgin is directeur van het instituut. Hij schrijft en publiceert regelmatig kritische opiniestukken over het onderwijs in bijvoorbeeld de NRC of de Volkskrant. Met de door Aydin ontwikkelde cursus Foutloos Rekenen hebben honderden kinderen met succes hun rekenvaardigheden verbeterd.

 

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d