Top

CREATIVES

Lees hieronder hoe deze CREATIVES met hun werk impact hebben.

1. Chee-Han Kartosen-Wong

Motivatie:

“Chee-Han is een creatieve duizendpoot die alle kennis die ze als video-editor heeft opgedaan bij bureaus en productiemaatschappijen in Londen nu inzet in de Nederlandse context – ook als het gaat om diversiteit en inclusie. Ze is een van de weinige Nederlandse editors die bewust omgaat met het thema tijdens het maakproces. In de tv-commercials en andere content die ze maakt is dat ook terug te zien. Dat vervult mij, als echtgenoot, met veel trots: Chee-Han is niet alleen mijn soulmate, maar ook mijn goalmate.” – Reza Kartosen-Wong over Chee-Han Kartosen-Wong

 

Freelance video-editor, spreker en schrijver. Ze monteert tv-programma’s voor onder andere 24Kitchen en internationale commercials. Eerder werkte ze samen met bedrijven zoals Coca-Cola, Adidas en PlayStation. Ook is ze spreker over o.a. diversiteit en inclusie en schreef ze met haar partner het kinderboek Waar is mijn noedelsoep?!?, een boek zonder clichés over Aziaten.

 

“Als racisme is aangeleerd dan kunnen we dat ook afbreken. Een van de manieren is racisme en discriminatie te behandelen op scholen.”

 

foto © bergdotjpeg

2. Mohamed Yusuf Boss © Instagram

2. Mohamed Yusuf Boss

Motivatie:

Lesgeven, podia rocken en moves droppen: like a BOSS! Mohamed is iemand die vanuit zijn werk een sociaal-activistische boodschap vertaalt door middel van dans en beweging. Ook de representatie van zijn Somalische roots is het bewijs dat Mohamed een maker is die bruggen slaat en een welkome aanvulling is in de creatieve sector.

 

Danser, choreograaf, docent en theatermaker. Winnaar van de Groninger Talentprijs in 2019. Hij stond met zijn succesvolle voorstelling AFAR (Somalische woord voor ‘vier’) in de Nieuwe Kerk in Groningen. Eerder ontwikkelde hij Shan, een solovoorstelling over zijn moeders vluchtelingenverhaal uit Somalië. Door het Fonds Podiumkunsten werd hij in het kader van de subsidie nieuwe makers beloond met een geldprijs. Hij leerde o.a. dansen bij Urban House Groningen en Club Guy & Roni.

3 Chantelle Rodgers © Cye-Wong-Loi-Sing sq

3. Chantelle Rodgers

Motivatie:

Deze organisatie zorgt voor de juiste begeleiding en ontwikkeling van jongeren met een passie voor muziek. Van podiumervaring tot workshops en luistersessies met gearriveerde artiesten, met Chantelle als directeur is Rotterdam de rest van het land op het gebied van muziekeducatie een stap voor. 010 making it happen!

 

Directeur Music Matters, een Rotterdamse organisatie die gespecialiseerd is in muzikale talentontwikkeling. Music Matters vervult een brugfunctie tussen jongeren, de culturele sector, het onderwijs en de muziekindustrie. Chantelle maakt deel uit van de beoordelingscommissie ontwikkelinstellingen van de Raad voor Cultuur en ze is daarnaast lid van de raden van toezicht van Stichting Rijswijkse Kinderopvang en Mocca Amsterdam. Ook is zij voorzitter van Stichting IXL – Sickle Cell Awareness, een organisatie die zich inzet voor de positieverbetering van mensen met sikkelcelziekte op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak.

 

foto © Cye-Wong-Loi-Sing voor Brand New Guys

5. Darryl Veltman © Marie Louise Hodge

4. Darryl Veldman

Motivatie:

Geniaal bedacht en mooi dat de taal en de juiste uitspraak op deze manier in kaart worden gebracht. Daar waar sommigen denken dat iets straattaal is omdat het door de jeugd opgepikt wordt, weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om het cultureel erfgoed te bewaken en in kaart te brengen voor deze en volgende generaties. Let maar op, meerdere culturen gaan dit doen! Keep ‘em coming Darryl.

 

Striptekenaar van Stimofo en tourmanager van Ronnie Flex en Deuxperience. Stimofo biedt ouder en kind de mogelijkheid om samen of als individu op een laagdrempelige manier in contact te komen met de Surinaamse taal. Door zijn strips en de wekelijkse Sranantongo quiz kunnen mensen de Surinaamse taal leren of hun kennis verbeteren. Zijn eerste boek getiteld Mijn Eerste Woordjes In Het Sranan is inmiddels uitgekomen.

 

foto © Marie Louise Hodge

5. Yasmine Berrag

5. Yasmine Berrag

Motivatie:

Als het gaat om boeken met tips en tricks voor moslims zijn de culturele context en representatie schaars. Daarom is Yasmines werk zo belangrijk. Elke keer een moeder of tante bellen met vragen omtrent de zwangerschap kan soms teveel worden, dus het is te gek dat zij haar eigen ervaringen en behoeftes heeft samengevat voor een grote doelgroep moslima’s. Zorgmedewerkers: doe er je voordeel mee!

 

Auteur van het boek MosliMama. Ook bekend van het Instagramaccount hijabsecrets. Toen ze tijdens haar zwangerschap merkte dat in veel zwangerschapsboeken het gedeelte over cultuur en religie ontbrak, besloot ze haar eigen handboek te schrijven dat gericht is op moslima’s en jonge moeders. Haar taboedoorbrekende boek staat vol met persoonlijke verhalen, interviews en tips. Ook op haar Instagram deelt ze regelmatig tips en verhalen over het moederschap als islamitische vrouw.

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d