ZORG
Lees hieronder waarom zij in de rubriek ZORG staan.
Voedselbank Eindhoven
Motivatie:
In een periode die voor niemand makkelijk is geweest was de Voedselbank een lichtpunt voor iedereen die het krap had. Ze verzachten de pijn van velen met een lach en een traan en werken keihard door om mensen de ‘broodnodige’ hulp te bieden. Speciale shoutout aan alle vrijwilligers en mensen die doneren!
Als onderdeel van de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland helpt de Voedselbank Eindhoven elke week ruim 600 huishoudens. Vanuit drie uitdeelpunten in de stad worden de voedselpakketten uitgedeeld. In 2004 werden in Eindhoven de eerste voedselpakketten uitgedeeld, waarna in 2005 de officiële inschrijving volgde. De Voedselbank Eindhoven wordt draaiende gehouden door ruim 130 vrijwilligers die zich inzetten voor Eindhovenaren die financieel in de problemen zitten. Naast het feit dat de Voedselbank Eindhoven de armsten helpt, wordt ook voedselverspilling en -vernietiging voorkomen.
Stratum Helpt
Motivatie:
Tijdens de coronaperiode ontstonden er vele mooie initiatieven, waaronder deze pagina. Uit noodzaak geboren en door de impact inmiddels een begrip voor Stratum en de regio. Er wordt ‘kennis, eten, goederen, fysieke hulp en soms ook geld met elkaar gedeeld’, en het platform laat zien dat mensen zoals Cindy en haar team en alle vrijwilligers de stad maken.
Begin 2020 zette Cindy Rath als gevolg van de coronacrisis de Facebookpagina Stratum Helpt op. De pagina is een netwerk van bewoners en ondernemers uit Stratum die elkaar graag helpen. Een lift naar Gouda, een verblijfplaats voor een dakloze en het ‘voedselbank-transport’: het komt allemaal voorbij op het platform. Naast vraag en aanbod om elkaar te helpen, worden er ook activiteiten georganiseerd, zoals het maken en uitdelen van maaltijden aan buurtbewoners en een klusdienst binnen Stratum. Stratum Helpt is inmiddels zo gegroeid dat het ook na de coronacrisis verder zal gaan met het goede werk.
De Huiskamer Eindhoven
Motivatie:
Wij worden blij van initiatieven zoals De Huiskamer, en wij denken dat de aangesloten vluchtelingen er ook zo over denken. In een nieuw land de weg vinden en een nieuw leven opbouwen is nooit makkelijk, maar De Huiskamer zorgt voor de juiste begeleiding en ontwikkeling. Zo leert Eindhoven niet alleen deze nieuwe Nederlanders beter kennen, maar ook de culturele invloeden zoals eten, kunst en muziek door Rararadio. Hierbij past het woord dat wijlen Peter R. de Vries op zijn T-shirt droeg: Marhaba (Welkom)!
De Huiskamer Eindhoven biedt vluchtelingen die (nog) geen verblijfsvergunning hebben een veilige plek. Doordat deze vluchtelingen vaak moeten wachten en hun leven dan stilstaat, wil De Huiskamer ervoor zorgen dat ze tot rust kunnen komen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Verder dient De Huiskamer als een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en vluchtelingen. Met de activiteit ‘in 4 stappen van “overleven” naar “leven”’ kan een vluchteling werken aan persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid, bijvoorbeeld door het behalen van een vakdiploma. Creatieve en muzikale ontwikkeling zijn ook belangrijke speerpunten, zo zijn er onder andere graffiti-workshops en is er een maandelijkse radioshow in samenwerking met Rararadio. De Huiskamer organiseert ook andere activiteiten, zoals ‘meltingpot diners’, de schildersclub en cultuuravonden.
Coronahulp Eindhoven
Motivatie:
De pagina is kleinschalig begonnen maar heeft regionaal een grootse impact. Hoe mensen voor elkaar klaarstaan, reageren op hulpvragen en zich mobiliseren om essentiële hulp en liefde te verspreiden, is hartverwarmend. Het is jammer dat het nog nodig is maar vraag en aanbod vinden elkaar hier perfect.
Deze Facebookpagina werd opgericht door Maartje de Vries en bereikte in no-time de 5000 leden. De laagdrempelige pagina is een burgerinitiatief en wordt onderhouden door vrijwilligers. Maartje is juriste en kwam op dit idee toen ze in between jobs zat. Het bijhouden van de pagina is nu bijna een dagtaak. Op dit platform kunnen Eindhovenaren die door corona hulp nodig hebben en stadsgenoten die graag helpen elkaar vinden. Zo doen mensen boodschappen voor elkaar en wordt er eten uitgedeeld aan ouderen.