Top

ACTIVISME

Lees hieronder hoe zij vanuit ACTIVISME het verschil maken.

1. Sioejeng Tsao

Motivatie:

Sioejeng (betekenis: stralende dame) kreeg de naam van haar moeder als krachtig en trots statement vanuit haar Chinese roots. Wij houden van creatievelingen die hun stem en platforms gebruiken om verandering teweeg te brengen. Ze toont artistiek meesterschap door als activist de huidige state of mind van maatschappijen in beeld te brengen in de vorm van kunst. We SEEYOU!

 

Kunstenaar (SEEYOUSIOE), illustrator, spreker en intersectioneel feminist. Sioejeng gebruikt haar schilderijen en illustraties om verschillende sociale aspecten en de eigen, vrouwelijke identiteit zichtbaar te maken. Als spreker zet ze zich in voor maatschappelijke thema’s als discriminatie, cultuur en klimaatverandering. Ze is ook oprichter van Sick Kids Of Amsterdam, een kledinglijn die jongeren bewustmaakt van hun fysieke en mentale gemoedstoestand. Ze staat met haar illustraties o.a. in Het Parool en de Volkskrant.

 

“Ik wist altijd wel dat ik mondig was, maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik een verandering zou kunnen maken. Dat zag ik niet voor me. Ik was meer aan het zeuren dat ik niet genoeg mensen [Aziaten, red.] in het straatbeeld en de media zag.”

 

foto © betephotography.com

2. Daryll © Marijke De Schepper

2. Daryll Landbrug

Motivatie:

Powerhouse die er op zijn socials voor zorgt dat zijn hele timeline wakker is en actie onderneemt. Hiphopliefhebber wiens bonkende, maatschappelijk betrokken hart in al zijn posts en speeches terug te zien/lezen/horen is. Disclaimer: volg hem svp alleen als je ook vindt dat zwarte piet racisme is.

 

Docent, coach, jongerenwerker voor Sociaal Wijkteam Zaanstad en actief als peercoach voor o.a. Diversion. Hij zet zich in voor gelijkwaardigheid in de breedste zin van het woord, van Palestina tot Black Lives Matter en de LGBTQIA+-gemeenschap. Daryll geeft workshops over racisme en is betrokken bij politieke partij BIJ1.

 

foto © Marijke De Schepper – marijkedeschepper.com

3. Fatima Aboulouafa

3. Fatima Aboulouafa

Motivatie:

“Fatima is een klokkenluider die het op zich heeft genomen het taboe op racisme binnen het politiekorps te doorbreken, daarmee haar carrière en toekomstvooruitzichten op het spel zettend. Ze heeft deze beslissing genomen, omdat principes zwaarder wegen dan kansen en ze heeft een moeilijke keuze gemaakt die verder gaat dan haar eigen persoonlijke belang. Het gaat om het herstellen van het gebroken vertrouwen tussen politiekorps en burger. Soms moeten leiders opstaan die moeilijke beslissingen nemen om een nationale dialoog over een van onze kerninstituten op gang te brengen, Fatima heeft dat gedaan.” – Abdelkader Benali over Fatima Aboulouafa

 

Klokkenluider en voormalig teamchef C bij Politie Nederland. Fatima vroeg in juni 2019 als teamchef in een bericht op Instagram publiekelijk aandacht voor racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie. Na eerst op non-actief te zijn gesteld werd later duidelijk dat ze niet terug mocht keren bij de politie-eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Door haar inspanningen werden er al meerdere agenten van het Haagse bureau Hoefkade veroordeeld voor hun betrokkenheid bij o.a. de whatsappgroep waarin ze zichzelf de ‘Marokkanenverdelgers’ noemen.

4. Naomie Pieter © Rui Noir (1)

4. Naomie Pieter

Motivatie:

Wie Naomie weleens heeft zien performen of heeft horen spreken snapt waarom zij in deze Top 100 hoort. Antiracismestrijder die opkomt voor de rechten van haar Zwarte gemeenschap en de LGBTQIA+-gemeenschap. Zodra het weer kan komen we zeker een keer bouncen op een Pon di Pride-party.

 

Queer, activist en performancekunstenaar. Naomie is oprichter van Black Pride en Pon di Pride (een LGBTQIA+ Dancehall/Caribbean party) en medeoprichter van Black Queer & Trans Resistance NL, waarmee ze zich inzet voor de rechten van Zwarte queers en transgenders. De organisatie schaart zich achter BlackLivesMatterNL, een initiatief van verschillende organisaties als Kick Out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter. Ze won eerder dit jaar het Roze Lieverdje, een Amsterdamse prijs voor haar inzet voor de LGBTQIA+-gemeenschap.

 

foto © Rui Noir

5 Salim Abbara

5. Salim Abbara

Motivatie:

Voor ons is activisme meer dan alleen op de voorgrond treden en je stem laten horen, want achter de schermen moet er ook gebouwd worden en dat is waar mensen als Salim in actie komen. Data is het nieuwe goud, en Salim helpt en brengt zijn kennis over om nieuwkomers en statushouders vooruit te helpen. Shokran!

 

Ondernemer, vrijwilliger en oprichter en voorzitter van de stichting Social Center of the Syrian Community. Salim heeft ook zijn eigen verhuis- en klusbedrijf: HS Verhuizingen. Nadat hij vanuit Syrië naar Egypte was gevlucht, werkte hij als vrijwilliger bij Save the Children en trainde daar meer dan 1250 Syrische vluchtelingen in seminars en workshops. Werkt momenteel als vrijwilliger bij o.a. TeamUp, een coalitie van UNICEF, War Child, Save the Children en de CED-Groep. Met zijn stichting wil hij Syrische Nederlanders emanciperen door informerende programma’s en culturele projecten.

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d