Top

MEDISCH & ZORG

Lees hieronder waarom deze 5 gamechangers in de rubriek MEDISCH & ZORG staan.

1. Najla Edriouch

Motivatie:

Over mentale stoornissen praten is sowieso niet altijd een optie voor iedereen. Najla maakt psychologie voor veel mensen inzichtelijker met haar online informatie en tips over mental health. Iemand die haar kennis online inzet om anderen te helpen en daarmee de psychologische drempel verlaagt, is dus een eindbaas.

 

Psychologe, spreker, dagvoorzitter en socialmedia-influencer en -deskundige. Met 17.700 abonnees is ze oprichter van het grootste psychologie gerelateerde YouTube-kanaal van Nederland. Op haar blog en kanaal deelt ze wetenschappelijk bewezen adviezen en technieken uit haar vakgebied. Ze werkt regelmatig samen met o.a. LINDA, Psychologie Magazine, NPO en NOS. Naast haar media-activiteiten is ze als expert betrokken bij Stichting Durf Te Vragen. De stichting maakt psychische problemen onder kinderen en jongeren bespreekbaar. Ze werkte bij Reinier van Arkel als psycholoog in opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, deze heeft ze inmiddels afgerond.

 

“Ik heb zoveel geleerd van mijn fouten, ik denk dat ik er nog een paar ga maken.”

 

2._ Alida Vreden - Cyrus © Raúl Neijhorst 2

2. Alida Vreden-Cyrus

Motivatie:

“Alida is een bron van inspiratie voor velen, inclusief mijzelf. Ze geeft laagdrempelige trainingen voor verpleegkundigen met als missie de tekorten in de zorg te verminderen. Dat maakt haar bedrijf zo sterk. Omdat ik weet dat dit nog niet alles is wat Alida de wereld gaat brengen, kan ik niet wachten tot de volgende stap die ze gaat zetten. Alida, ik ben megatrots op alles wat je hebt bereikt, en hoop nog veel meer van je te mogen zien en van je te mogen blijven leren.” – Kelly Cyrus over Alida Vreden – Cyrus

 

Oprichter van Cyrus Care en Cyrus Company, regiocoördinator van ZomerOndernemer Rotterdam en Drechtsteden en ledenraadslid Rabobank Rotterdam. Alida traint verpleegkundigen van ziekenhuizen en revalidatiecentra. Ze heeft vijftien jaar leidinggegeven in de gezondheidszorg, onder andere aan verpleegkundigen en kraamverzorgenden in ziekenhuizen. Alida is ook betrokken bij het project Sportondernemer, een programma om beginnende sportaanbieders op weg te helpen.

 

foto © Raúl Neijhorst

Lisa van Ginneken

3. Lisa van Ginneken

Motivatie:

Lisa zet zich met de vele vrijwilligers en professionals in voor een inclusievere samenleving waarin iedere transgender toegang heeft tot de juiste zorg, en vooral waarin iedereen zichzelf kan zijn. In een wereld die binnen de traditionele genderrollen nog stappen te maken heeft tot gelijkwaardigheid, supporten wij de missie en het werk van Lisa.

 

Voorzitter van Transvisie, een organisatie die zich inzet voor transgenders met vragen rond hun genderidentiteit. Daarnaast is Lisa Lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en Kandidaat Tweede Kamerlid voor D66. Ook voor familie, naasten en relevante omgeving bieden zij steun. Lisa is ook actief als theatermaker en -speler, maakt muziek, schrijft graag en beoefent Chi Kung. Transvisie is formeel een patiëntenorganisatie die transgenders met elkaar en met hun familie en partners in contact brengt. Daarnaast zorgt de organisatie voor informatie over transgenderzorg, verzekeringen en sociale transitie.

4.Fatos Ipik-Demir 2

4. Fatos Ipek-Demir

Motivatie:

COVID-19 is/was voor de hele mensheid zwaar, maar voor oudere migranten in Nederland is het een extra belasting, omdat ze vaak eenzaam, vergeten en alleen zijn. Fatos bracht deze doelgroep in beeld door het verhaal van haar dementerende vader te vertellen en ze raakte ons allemaal met hun mooie relatie. Some heroes don’t wear capes, we see you Fatos.

 

Oprichter van OMAZ (Oudere Migranten Aan Zet) en mantelzorger. Ze is ook projectleider, adviseur en trainer in het sociale domein en lid van de programmacommissie Langdurige Zorg en Ondersteuning. De vader van Fatos lijdt aan dementie, net als naar schatting 38.000 Nederlanders met een migratieachtergrond. Door de ervaringen met haar vader streeft ze naar een cultuursensitieve(re) zorg en houdt ze (migranten)collega’s een spiegel voor. Op het Facebook-blog Dagboek van een mantelzorger geeft ze steun en (h)erkenning aan andere mantelzorgers.

5. _ Omid Daqiq 2

5. Omid Daqiq

Motivatie:

Omid is gezegend met het geduld van een engel en de skills om de gezondheidszorg van nieuwe inzichten te voorzien, maar mag helaas nog niks. We gunnen hem en vele anderen de status die zij verdienen. Om net als onze ouders en andere migranten en vluchtelingen erkend te worden en een bestaan op te kunnen bouwen. Want om talentvolle mensen zo tussen wal en schip te laten bungelen is onmenselijk.

 

Arts die eerst een studie werktuigbouwkunde afrondde en onlangs de studie geneeskunde voltooide aan de Universiteit van Amsterdam.Ondanks zijn diploma geneeskunde mag hij niet werken, omdat hij geen verblijfsvergunning heeft en staatloos burger is. Hij wacht al ruim vijftien jaar en ook vrijwilligerswerk in het ziekenhuis wordt hem verboden. Als gevolg van Omid’s situatie stelde Van Ojik (GroenLinks) Kamervragen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het uitblijven van een wet inzake de vaststelling van staatloosheid.

 

foto © Jacob van Essen

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d