Top

CULTUUR

Lees hieronder waarom zij dit jaar in de rubriek CULTUUR staan.

1. Alida Dors

Motivatie:

We hebben Alida en haar werk al jaren gevolgd en vinden het best wel vanzelfsprekend dat onze locatiepartner van de vorige lancering van de Top 100 haar heeft aangesteld. Als je het hebt over artistiek inzicht, inhoudelijk untouchable, maatschappelijke relevantie en allround dopeness: dan zit je bij Alida goed.

 

Choreograaf, theatermaker en artistiek leider van Theater Rotterdam. Ze danste bij verschillende gezelschappen, waaronder ISH Dance Collective. In 2004 richtte ze samen met Bryan Druiventak hiphopdansschool Solid Ground Movement op. In de jaren daarna ontwikkelde Alida zich tot choreograaf. In 2011 studeerde ze af als socioloog (UvA) en startte zij haar eigen dansgezelschap BackBone. Op 1 oktober werd bekendgemaakt dat haar voorstelling Or die trying genomineerd is voor de prestigieuze Zwaan, de belangrijkste dansprijzen van Nederland. In 2021 wordt de uitslag bekendgemaakt.

 

“Alida werkt op het snijvlak van tekst, dans, performance en muziek en zoekt steeds naar vernieuwing. Haar engagement en verbindend vermogen sluiten naadloos aan bij onze ambities en haar krachtige visie op de toekomst van ons theater maakt haar uitermate geschikt als artistiek leider.”Walter Ligthart, algemeen directeur Theater Rotterdam.

foto: © Willem de Kam

Jörgen Tjon a Fong © lailacohenstudio

2. Jörgen Tjon A Fong

Motivatie:

De verhalen die Jörgen en zijn team met Urban Myth vertellen zien wij als Hollands Meesterschap. De gedeelde geschiedenis wordt artistiek herzien en nieuwe verhalen brengen een nieuw perspectief op de huidige stand van zaken in de samenleving. En dat alles terwijl hij ook nog coproducent is van zijn gezin: Jörgen is een Hele Meneer!

 

Producent, regisseur, schrijver en oprichter van de theatergroep Urban Myth. Jörgen is hiernaast curator van de tentoonstelling ‘HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN’. In de fototentoonstelling wordt een gezicht gegeven aan de onbekende historische figuren van kleur uit de geschiedenis van Amsterdam. Urban Myth maakt sinds 2001 interdisciplinaire theatervoorstellingen met actuele en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van inclusie en identiteit.

 

foto © lailacohenstudio

3. Pete Wu © Expreszo

3. Pete Wu

Motivatie:

Zoals hij het hieronder zelf al zegt; er staat een generatie Chinese Nederlanders op die zichtbaarder zijn en zich verenigen. Pete maakt content die heel herkenbaar is voor alle culturen en weet als geen ander de juiste snaar te raken als het gaat om stereotyperingen binnen onze samenleving. Representation Matters!

 

Journalist, schrijver, redacteur en documentairemaker. Maakte samen met regisseur Willem Timmers voor de VPRO de documentaireserie Pete en de bananen. In 2019 verscheen zijn eerste boek De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Pete is de eerste Chinees-Nederlandse schrijver die een startersbeurs heeft ontvangen van het Nederlands Letterenfonds. Momenteel werkt hij als eindredacteur voor online journalistiek platform Brandpunt+ en is hij ambassadeur voor Pride Amsterdam en adviescommissielid van Literatuur Vlaanderen. Pete sierde ook de cover van de zomereditie van Winq magazine.

 

“Chinese Nederlanders worden zichtbaarder, bijvoorbeeld op sociale media. Ik heb een meisje geïnterviewd dat zegt verlegen te zijn, maar via sociale media wel durft te zeggen wat ze vindt. De tweede generatie spreekt de Nederlandse taal vloeiend, heeft gestudeerd en is daardoor mondiger.”

foto © Expreszo

4. Siham Amghar 2

4. Siham Amghar

Motivatie:

We zien het talent van Siham en de bijbehorende moed die ervoor nodig is om voor meer openheid rondom seksualiteit te strijden. Zonder wrijving geen glans, en alles wat door patriarchale en culturele beperkingen als ‘de norm’ wordt gezien dient anno 2020 aangepakt te worden. Keuzevrijheid 4 life!

 

Dichteres en spoken word-artiest. Siham schrijft voornamelijk gedichten en korte poëtische verhalen en won in 2014 de El Hizjra Literatuurprijs. In 2019 is haar werk opgenomen in de dichtbundel Hardop, samengesteld door Babs Gons met werken van o.a. Akwasi en Roziena Salihu. Ook heeft Siham deelgenomen aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds en ze heeft voorgedragen op o.a. Woorden Worden Zinnen en het Crossing Border Festival. Ze schrijft over familie en liefde en strijdt met haar woordkunst voor meer openheid rond seksualiteit binnen de Marokkaanse cultuur.

5. Def Fahd_ 2

5. Fahd Larhzaoui

Motivatie:

“Broer Fahd toont lef en verloochent zichzelf niet. Ik heb respect voor hem, zijn kracht en doorzettingsvermogen. Hoewel het zeker niet altijd makkelijk is om in onze cultuur je kop boven het maaiveld uit te steken, blijft hij zijn nek uitsteken door middel van zijn voorstellingen. Hij spreekt zich uit tegen onrecht, discriminatie en racisme. Broer, deze positie is je zo gegund. Ik ben trots op jou!” – Nassiri Belaraj, oprichter Pink Marrakech over Fahd.

 

Acteur en theatermaker. Is begonnen bij theatergroep Rotterdams Lef en is daarna o.a. gaan werken bij Urban Myth, Theatergroep Siberia, Toneelgroep Oostpool en Likeminds. Bij Siberia speelde hij in de met een Gouden Krekel genomineerde voorstelling Krijg nou Titus. Fahd was als acteur en presentator betrokken bij het kinderprogramma Huisje Boompje Beestje. Hij acteerde in onder andere Flikken Rotterdam, Moordvrouw en Collapsus. In 2020 was hij in het tweede seizoen van de serie Papadag te zien en stond hij in het DeLaMar Theater met de voorstelling Schijn. Naast o.a. Maryam Hassouni en Soundos El Ahmadi speelt Fahd in de film Meskina, die in 2021 in de bioscoop te zien is.

 

foto © Kern Thompson

 

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d