Top

Cultuur & Creative

Je staat in De Kleurrijke Top 100! Lees hieronder waarom wij jou samen
met de andere gamechangers in Cultuur & Creative dit jaar hebben uitgekozen.

Yassine Boussaid

Yassine Boussaid

Directeur van Theater de Meervaart. Sinds 1 februari 2019 is Yassine benoemd tot directeur, hij is hiermee de eerste theaterdirecteur van Marokkaanse komaf. Is ook bekend als medeoprichter van het Amsterdams Andalusisch orkest. Zet kunst en cultuur in als verbindende factor. Zorgt in zijn programmering altijd voor een mix aan artiesten om zo een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

Motivatie: De eerste theaterdirecteur van Marokkaanse komaf. Kunnen we hier even een paar seconden bij stilstaan? 3, 2, 1… En nu door naar waar het daadwerkelijk over gaat. Namelijk de Meervaart vanuit hartje Nieuw-West (daar waar De Kleurrijke Top 100 ook wordt geproduceerd – Westside!) naar een hoger cultureel plan tillen. Met Yassine aan het roer varen we goed.
© Foto: Marc Roodhart

Raquel van Haver

Raquel van Haver

Instagram @raquelvelascomartinez

Kunstenaar. Haar eerste museale solotentoonstelling was in het Stedelijk Musem Amsterdam getiteld ‘Spirits of the Soil’. De serie monumentale schilderijen is speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. In haar werk, dat in alle opzichten kleurrijk is, brengt de van oorsprong Colombiaanse Raquel verschillende groepen bij elkaar. Ze laat zich inspireren door mensen die ze ontmoet. Onder andere tijdens haar reizen naar rauwe plekken op de wereld, zoals de Braziliaanse favela’s.

Motivatie: Thema’s zoals kolonialisme, imperialisme, migratie en diaspora verwerken in je kunst vinden om vervolgens musea curatoren te verbijden met je inzichten #bazig. De prijzen die Raquel heeft gewonnen spreken voor zich. Ze won o.a. De Scheffer in 2017, een aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum en de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. En dit alles begon in een fl atje in Amsterdam Zuidoost. Never judge a book by its cover. Open it!
© Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen

Orwa Nyrabia

Orwa Nyrabia

Sinds vorig jaar artistiek directeur van International Documentary Film Festival Amsterdam. Produceerde de prijswinnende documentaire ‘Return to Homs’ (2013), over de burgeroorlog in zijn geboorteland Syrië. Internationaal geprezen om zijn inzet voor meer diversiteit op het IDFA. Op geografisch en sociaal vlak, maar vooral ook in sekse. De hoofdgast van het eerste IDFA onder zijn leiding was dan ook de Tsjechische documentairemaakster Helena Trestíková.

Motivatie: Creatief en constructief blijven denken ondanks een gevangenschap van een paar weken wegens kritiek op Assad, is toch echt een uitdaging. Maar Orwa kwam hier blijkbaar sterker uit en met hem aan het hoofd van IDFA gebeuren er toffe dingen. Ook als je documentairefestivals samen met je vrouw hebt opgezet in Syrië dan ben je voor ons een held.
© Foto: idfa

4-Dalal-el-Ouariachi

Dalal el Ouariachi

Instagram @dalal.elouariachi

Fotografe. Dalal el Ouariachi liet in een fotoreportage de overeenkomsten tussen haar wereld en die van haar moeder zien. Ze fotografeert voor diverse media maar maakt ook haar eigen verhalen waarin de wereld van moslims en haar Marokkaanse afkomst vaak centraal staan. In haar fotoserie Where both worlds meet gaat ze op zoek naar gedeelde gewoontes.

Motivatie: Jong en overduidelijk zeer getalenteerd, haar werk zal (voorspellen wij) gevierd worden in de mooiste expositieruimtes over de hele wereld. Haar foto’s zeggen meer dan woorden kunnen uitleggen, en dat is een kunstvorm vinden wij. Wij blijven Dalal met veel plezier volgen. Groetjes aan Yemma!
© Foto: onbekend

5-Abdulaal-Hussein

Abdulaal Hussein

Instagram @abhussein9

Beginnend acteur. Geboren in Soedan en verblijft sinds 2016 in Nederland. Abdulaal debuteerde in januari 2019 bij Adelheid&ZINA in de WijkSafari Overvecht en momenteel zit hij bij DOX in De Ateliers. Eind januari 2019 debuteert Abdulaal bij Theater Utrecht als Scipio in het stuk Caligula.

Motivatie: Op je 17e vluchten voor oorlog en in een ander land helemaal vanaf niets beginnen om 150 selfies met BN’ers later op het podium te staan met grote gerenommeerde acteurs is toch wel de verwezenlijking van de Dutch Dream. Zodra je Abdulaal ontmoet dan weet je al heel snel waarom hij als een komeet gaat. Rising star! En ja, ook wij hebben een selfie met hem! #justsaying
© Foto: onbekend

6-Afaina-de-Jong

Afaina de Jong

Instagram @afainadejong

Architect, docent en spreker. Sinds 2005 is Afaina de Jong eigenaar van architectenbureau AFARAI. Van Rotterdam tot aan New York en Tokyo streeft ze naar gebouwen die niet alleen gezien worden, maar die ook daadwerkelijk iets toevoegen aan de energie van de stad en de beleving van de bewoners. ‘Op de grens van kunst en architectuur’, zoals ze het zelf omschrijft. Maakt zich hard voor meer vrouwen en meer etnische diversiteit in de architectuur.

Motivatie Diversteit agenderen in het bedrijfsleven, de media en de overheid is al een hele klus. Het thema agenderen binnen de architectuur is toch wel next level. Een vrouw van kleur die ontwerpt en daarmee het aanzicht veranderd van steden is #femaleexcellence at it’s finest. The only way is UP!
© Foto: AFARAI

Dave Vanderheijden

Dave Vanderheijden

Instagram @davevdh

Componist en klassiek violist. Tourde met Marco Borsato, stond op TEDxAmsterdam en won prijzen als het Prinses Christina Concours en van de Labberté-Hoedemaker Award 2012. Speelt zelf inmiddels niet meer wegens gezondheidsklachten door de auto-immuunziektes Systemische Lupus Erythematosus (SLE) en Coeliakie.

Motivatie: Kim is een inspiratie voor iedereen die twijfelt over zijn of haar mogelijkheden. Haar bevlogenheid, kracht en veelzijdigheid maken Kim een voorbeeld voor velen, ook voor ons. Als componist zal ze nog veel muziek schrijven en no worries, zij is niet haar ziekte, zij is een dame die doet wat haar gezondheid en haar passie toelaten.
© Foto: Sanne Waaijenberg

Yootha Wong-Loi-Sing

Yootha Wong-Loi-Sing

Instagram @yoothasings

Eigenaar en directeur Vunzige Deuntjes en DJ. Werkte voorheen als programmeur bij Sugar Factory en Bitterzoet. Is met Vunzige Deuntjes door heel het land te vinden met clubavonden, festivals en andere concepten.

Motivatie: Heeft met Vunzige Deuntjes een platform gecreëerd voor de ontwikkeling van jong en lokaal talent en gebruikt regelmatig social media om bijvoorbeeld nieuwe namen of female DJ’s te boeken voor feesten en/of festivals. Vunzige Deuntjes is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste evenementen van het land, met jaarlijks 100+ evenementen verdeeld over ruim 25 steden en goed voor 70.000+ bezoekers.
© Foto: NightlifeAssy

Shahine El-Hamus

Shahine El-Hamus

Instagram @spacemanshines

Acteur. Speeld onder andere in de serie A’dam – EVA en in de films Vals en Wolf. Heeft nu de hoofdrol te pakken in de film De Belofte van Pisa. In deze verfilming van het gelijknamige boek van schrijver Mano Bouzamour speelt Shahine de rol van Samir. Een jonge, talentvolle trompetspeler die zijn weg probeert te vinden als enige Marokkaanse jongen op het Amsterdamse Muzieklyceum.

Motivatie: De acteertalenten in deze rubriek houden maar niet op. Shahine is the one to watch! Als je de hoofdrol te pakken hebt van de verfilming van het gelijknamige boek van bestsellerboy Mano Bouzamour, dan ben je kapotmoeilijk! En met een vader als Sabri El-Hamus kruipt het bloed waar het kruipen moet. #YallahYallah
© Foto: onbekend

Houda El Fechka-Eddiouane

Houda El Fechka-Eddiouane

Instagram @internationalfashionweeks

Modeproducent. Nadat ze minister Ella Vogelaar in 2007 kleedde voor Prinsjesdag, nam het modelabel van Houda El Fechka-Eddiouane, Zahra Haute Couture, een enorme vlucht in Nederland. Inmiddels staat de ontwerpster van exclusieve caftans aan het hoofd van BLADI Media Group. Het bureau is een van de hoofdsponsors van de International Fashion Weeks, een nieuw jaarlijks mode event dat zich richt op inclusiviteit en diversiteit op de catwalk.

Motivatie: Vergeet Amsterdam Fashion Week (ok, niet helemaal) maar International Fashion Week is blowing up en met shows in Londen en New York doet deze Amsterdamse dame niet onder aan andere grote mode events. Haar catwalks zijn podia voor beginnende ontwerpers en modellen (veelal van kleur) en door haar bezielde leiderschap zet zij een keiharde stempel in de (veelal harde) mode-industrie. We like that!
© Foto: onbekend

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d