Top

Activism

Je staat in De Kleurrijke Top 100! Lees hieronder waarom wij jou samen
met de andere gamechangers dit jaar hebben uitgekozen.

Johnny de Mol en Adil Izemrane -

Johnny de Mol en Adil Izemrane -

Medeoprichters stichting Movement on the Ground. Met hun stichting bieden ze op Lesbos humanitaire hulp aan gestrande vluchtelingen waaronder veel kinderen. Werken veel met lokale Grieken om zo de connectie te bevorderen en werken hard samen om de vluchtelingen met waardigheid in hun kracht te zetten. Adil is voormalig makelaar en gaat nu door het leven als Humanitaire entrepreneur. Johnny de Mol kennen we als acteur, programmamaker, DJ, presentator en ondernemer.

Motivatie: Eerst het volgende; zij doen dit niet alleen! Het team bestaat verder uit Madeleine Hessing, Laura Jansen, Charlie MacGregor, Dylan Ingham, Stephanie Rueb-Fairbank en Nina Schmitz. Geweldig hoe zij zich inzetten om de levenskwaliteit van een ander te verbeteren. Johnny de Mol en Adil Izemrane hadden in 2015 een feestvakantie naar Ibiza gepland, toen de foto van de verdronken Syrische peuter Alan Kurdi op het strand wereldwijd verspreid werd. Ze zegden Ibiza af en vertrokken naar Lesbos om te helpen. Efcharisto poli!
© Foto: Hans van der Beek

2-Dionne-Abdoelhafiezkhan-izisolutions

Dionne Abdoelhafiez-khan

Co-Founder/Partner bij Izi Solutions en mede-initiatiefnemer Controle Alt Delete. Richtte op 22-jarige leeftijd haar eigen organisatie (Hi5) op, wat nu IZI Solutions is. Control Alt Delete heeft de afgelopen jaren met veel succes etnisch profileren op de politieke agenda gezet en maakte afgelopen jaar de documentaire ‘Verdacht’. De indrukwekkende documentaire zorgde voor kamervragen.

Motivatie: Dionne is winnaar van de Nieuw Amsterdam Prijs 2019. De prijs is door Pakhuis de Zwijger in het leven geroepen om personen te eren die na jarenlange inspanning impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht. Dionne zoekt de verbinding en weet met haar organisatie en team steeds de juiste discussie aan te jagen en in daden om te zetten. Maatschappelijke helden zoals Dionne zijn nodig!
© Foto: izisolutions

Georgios Lazakis

Georgios Lazakis

Oprichter School of Heart Knocks. Op deze duurzame, groene school krijgen jongeren dagelijks les van inspirerende rolmodellen zoals Deams, Niels Broos, Georgios Lazakis, Gery Mendes, Unorthadox, & Kyteman. Hun lesmateriaal put uit het werk van filosofieën van o.a Tupac Shakur en Abraham Lincoln. Georgios was voorheen hiphop MC en producer.

Motivatie: Ik wou dat ik vroeger creatieve helden voor de klas had staan. Super initiatief en cruciaal om de jeugd te prikkelen vanuit creativiteit. Ze werken met jongeren die geen werk hebben, in de bijstand zitten en/of geen opleiding succesvol hebben afgerond. Vraagje aan de meester; Als de leerlingen argumenten als ‘Only god can judge me’ roepen, krijgen ze dan extra punten of niet?
© Foto: onbekend

Safiyeh Salehi Mobarakeh

Safiyeh Salehi Mobarakeh

Medeoprichter en bestuurslid ZINC Foundation. Zero INvisible Children (ZINC) is een NGO die de identiteit van ongedocumenteerde kinderen in conflictgebieden registreert met blockchain technologie. Wereldwijd zijn er 290 miljoen ongedocumenteerde kinderen. Safiyeh biedt een innovatieve oplossing voor kinderen door ze te voorzien van een digitale identiteit.

Motivatie: Ongedocumenteerd betekent vaak dat je voor de overheid dus niet bestaat en nergens recht op hebt, terwijl je volgens het kinderrechtenverdrag wel het recht hebt op registratie. Safiyeh doet met ZINC enorm belangrijk werk en koppelt de digitale technologie aan een identiteit. En we doelen hier niet op social media, maar de basic human rights. We kunnen hier een hoop superlatieven kwijt, maar laten we het houden bij life changing!
© Foto: onbekend

Zawdie Sandvliet

Zawdie Sandvliet

Oprichter van het vak Afro-Nederlandse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Sandvliet behaalde een bachelor sociologie aan de UvA en verhuisde daarna naar Boston voor een master in Afro-American studies. Zijn droom was een soortgelijke studie opzetten wat nu een realiteit is. Naast zijn werkzaamheden aan de UvA is Sandvliet docent maatschappijleer op een middelbare school in Amsterdam Zuidoost.

Motivatie: Change the frame and change the game. Eigenlijk bizar dat deze studie er nog niet was, met zoveel Afro-Caraïbische geschiedenis in dit land zou je mogen verwachten dat onderwijsinstellingen de historie eens vanuit een ander perspectief durven te belichten. Zawdie is een pionier die op deze manier een hoop mensen een inkijk kan geven in het verleden van zwarte helden, en de donkere pagina’s van de Nederlandse geschiedenis.
© Foto: onbekend

Kauthar Bouchallikht

Kauthar Bouchallikht

Journalist en voorzitter van Stichting Groene Moslims. Schreef voor o.a. Joop.nl , Het Parool en was columnist bij de Correspondent en De Nieuwe Maan. Schrijft nu voor het platform NieuwWij over nieuwe netwerken, maakt content voor Wij Blijven Hier! en is redacteur voor Social Trends voor OneWorld.

Motivatie Kauthar (‘met de ‘th’ van think’) is een bezige journalistieke bij! Met haar vlijmscherpe analyses over onze samenleving op verschillende multimediale platforms kun we beamen dat – als je een beetje bij wilt blijven over de staat van onze samenleving – je niet om haar heen kunt. Als je wordt opgenomen in de Duurzame Jonge 100 omdat je met Groene Moslims voor een groenere (door de islam geïnspireerde) wereld staat en in onze optiek het negatieve frame over Moslims doorbreekt, dan ben je heel lekka’ bezig! #winning
© Foto: OneWorld

Dewi Reijs, Dennis Overeem, In-Soo Radstake

Dewi Reijs, Dennis Overeem, In-Soo Radstake

Stichting The Buddy Film Project is in 2017 opgericht door actrice Dewi Reijs, regisseur Dennis Overeem en producent In-Soo Radstake en koppelt gevluchte filmprofessionals aan Nederlandse collega’s. Het project fungeert als startloket en podium voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven. Door als agentschap op te treden worden nieuwkomers begeleidt naar betaald werk. Momenteel is de crew bezig met het produceren van een speelfilm: “WELKOM”. De Cast & Crew bestaat uit 80 filmmakers uit 10 verschillende landen en hun Nederlandse Buddies.

Motivatie: Waar te beginnen? Onze hartjes gingens sneller kloppen bij het ontdekken van The Buddy Film Project. Vluchtelingen – of nieuwe Nederlanders zoals wij ze liever noemen- komen aan in Nederland met niet alleen pijn en leed, maar ook met een schat aan ervaringen en vooral kennis. Deze creatievelingen zijn een verrijking voor onze samenleving en wij zijn dankbaar dat mensen zoals Dennis, In-Soo en Dewi hun potentieel inzetten en dit vooral zichtbaar maken. Action!
© Foto: Jay Karelse

Hanan Nhass

Hanan Nhass

Onderzoeker, adviseur Aanpak Huiselijk en Seksueel Geweld en Sociale Veiligheid bij Movisie. Schreef onder andere voor het weekblad Contrast en was journalist voor Trouw en reporter voor Omroep West. In opdracht van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) deed ze onderzoek naar shame sexting waarbij ze 10 hulpverleners, 5 moeders en 5 meiden interviewde.

Motivatie: Hanan Nhass heeft altijd een groot hart gehad voor onze samenleving. Als beginnend journalist schreef ze al bevlogen over integratie en beeldvorming rondom verschillende bevolkingsgroepen. Werkte 11 jaar voor een internationale NGO waar ze zich in heeft gezet voor de mensenrechten in landen als Israël, en de bezette Palestijnse gebieden en Kirgizstan. Weet in al haar functies de verbinding te leggen met de maatschappij. Speak up!
© Foto: Movisie

Halil Karaaslan

Halil Karaaslan

Was voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Is in het dagelijks leven docent maatschappijleer en noemt zichzelf een sociaal ondernemer, waarbij hij voor collega docenten, scholen en andere belanghebbenden programma’s verzorgt die zich focussen op het vormgeven van beter en inclusiever onderwijs. UPDATE: PERSBERICHT Schiedam, 20 februari 2019 HALIL KARAASLAN TREEDT AF ALS VOORZITTER CMO Schiedam – Per 1 maart 2019 beëindigt Halil Karaaslan zijn werkzaamheden als voorzitter van het CMO, omdat zijn visie en die van overige bestuursleden inmiddels onverenigbaar is gebleken. Na aantal pogingen om de impasse te breken, ziet Karaaslan zich genoodzaakt om zijn functie als voorzitter neer te leggen. De komende periode zal hij werken aan het overdragen van de lopende zaken en zijn focus verleggen op andere werkzaamheden en in bijzonder zijn gezin. Karaaslan betreurt de situatie en wenst het bestuur van het CMO veel succes en voorspoed toe.

Motivatie: We houden van dwarse denkers en doeners. Halil vertegenwoordigde vanuit het CMO ruim 300 moskeeën, staat de media te woord als een baas en we like that! Ook wij geloven dat Nederland van ons allemaal is en als je deze boodschap vanuit het CMO (voorheen toch wat stoffig en star) kunt uitdragen dan zal iedereen zich herkennen in de universele boodschap van verbinding en gelijkheid, moslim of niet. Güzel!
© Foto: Naam Onbekend

Louisa Boulkhrif

Louisa Boulkhrif

Initiatiefnemer van Zuiderlokaal en helpt met haar stichting 550 kinderen met een taal- en rekenachterstand. Met dit project helpt Louisa kinderen drie avonden per week op twee verschillende locaties. Het project is bedoeld voor leerlingen van de basis- en middelbare school. Naast hulp bij het wegwerken van achterstanden op het gebied van taal en rekenen, krijgen de leerlingen huiswerkbegeleiding. Ze begon met dertig kinderen, maar ondertussen zijn het er ruim 500.

Motivatie: Iemand die uit ‘moederliefde’ haar tijd opoffert om honderden kinderen te helpen om hun achterstand in te halen, is de enige echte held! We hopen oprecht dat de gemeente Rotterdam dit soort initiatieven zal helpen met ondersteuning om te blijven bestaan. Meneer Aboutaleb, leest u even mee? Dank u!
© Foto: onbekend

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d