Top

GAMECHANGERS

Lees hieronder waarom zij dit jaar in de rubriek GAMECHANGERS staan.

1. House of Vineyard & REDO

De redactie van De Community Top 100 heeft gekozen voor een gedeelde nummer 1, omdat zowel De House of Vineyard als REDO staan voor radicale inclusie en gelijkwaardigheid. Het zijn mensen die met hun werk en visie de personificatie zijn van ultieme representatie in onze samenleving. De House of Vineyard als representatie van de LGBTQIA+ community en REDO die ondanks zijn lichamelijke beperkingen, op het hoogste niveau danst en daarmee een voorbeeld is voor veel jongeren.

  1. House of Vineyard

House of Vineyard is als eerste Nederlandse ballroom-house opgericht in 2015. Een house is een (gekozen) familie, een support system voor mensen uit de ballroom-gemeenschap waar vrijheid de boventoon voert. De gemeenschap is open to all, genderneutraal, fluïde en een veilige haven voor mensen uit de QTBIPOC- (Queer Trans Black Indigenous People of Colour) en de LGBTQIA+-gemeenschap. Amber Vineyard is de ‘Mother’ en Elvin ‘Elly’ Elejandro Martinez is de ‘Father’ van het house. Elly werd tijdens de Africa Ball in Parijs in 2018 uitgeroepen tot ‘Overall Father’. Onder de naam House of Vineyard, die bedacht werd door Philip Powel, organiseerden ze in 2013 de eerste balls in club BIRD in Rotterdam. Naast lessen geven in de verschillende (dans)disciplines, treden ze regelmatig op en jureren ze bij andere balls. House of Vineyard bestaat inclusief de Mother & Father uit 23 personen, met als leden onder anderen ‘overall Princess of the house’ Gabriëlle ‘Gaby’ Delsahut Valdes, Arnold ‘Arakaza’, Natascha ‘Cupcake’ Ruimwijk en Dizencio ‘Dizzy’ Hung Tung Cheung.

Motivatie:

Heel House of Vineyard bestaat stuk voor stuk uit community leaders die naast rolmodellen ook onderdeel zijn van een thuishaven voor velen. Vrijheid van expressie en de ruimte voor zelfontwikkeling en -ontplooiing is waar de scene bekend om staat, dat is precies waarom zij dit jaar op 1 staan. Radicale inclusie, open to all maar vooral: zoveel meer dan een ball.

 

  1. Redouan Ait Chitt: REDO

Professioneel danser, spreker en creatief ondernemer. Redo treedt als danser over de hele wereld op, neemt deel aan competities en geeft lezingen en workshops. Redo heeft als danser opgetreden in theaters en festivals over de hele wereld én voor het koningshuis. Redo is lid van ILL-Abilities, een team dat bestaat uit ’s werelds beste dansers die allemaal een beperking hebben. Met deze breakdance-crew stond hij op dansfestivals als The Notorious IBE. Hij stond als spreker op o.a. TEDxWarwick en trad op bij de Young Impact Awards. Hij tourde door het hele land met zijn solovoorstelling REDO, een productie van Illusionary Rockaz Company. Hij schreef geschiedenis door als eerste autodidactische hiphopdanser De Zwaan te winnen, de meest prestigieuze dansprijs van Nederland.

 

Motivatie:

“Redouan is, naast een excellente en unieke danser, ook een rolmodel. Hij is meerdere malen onderscheiden voor zijn danstechnieken en daarnaast brengt hij hoop. Hij laat wilskracht zien en is met zijn doorzettingsvermogen een voorbeeld. Zijn slogan ‘No Excuses, No Limits’ is voor velen een levensmotto geworden. Hij is een verschilmaker. Prestatie na prestatie laat hij zien dat alles mogelijk is zolang je maar in jezelf en je eigen kunnen gelooft. Hij is een superheld, niet uit een stripboek, maar in het echte leven. Love you bro ❤” – Georgios Lazakis over Redo

2. Hui-Hui-Pan © © Luo-Xin Luo

2. Hui-Hui Pan

Motivatie:

Hui-Hui is samen met een aantal uitgesproken namen uit Aziatische communities bezig om iets te doen aan het gebrek aan representatie in het maatschappelijk debat. Wat zij doen is onmiskenbaar belangrijk voor deze en volgende generaties. Wat ons betreft zorgen we er samen voor dat de xenofobie en stereotyperingen die gericht zijn op de Aziatische gemeenschappen verdwijnen. Zoals die andere Pac ooit zei: ‘We gotta make a change’.

 

Hui-Hui Pan is oprichtster van Pan Asian Collective (PAC), strateeg en econoom en heeft een grote passie voor eten. PAC brengt creatives met Aziatische roots samen om elkaar te inspireren en de zichtbaarheid te vergroten. Dit doen ze o.a. door bijeenkomsten te organiseren om zo mee te bouwen aan een inclusievere samenleving. Samen met Vincent Yeers initieerde ze ‘Wij zijn geen virussen’, een petitie tegen discriminatie van Nederlanders met Aziatische roots.

 

foto © Luo-Xin Luo

 

3. Teun Toebes

3. Teun Toebes

Motivatie:
Teun is met zijn initiatieven letterlijk de steun en toeverlaat van dementerende ouderen door de ‘geluksmomenten’ die hij met ze beleeft en creëert. Wij vinden zijn werk hartverwarmend en roepen iedereen op om hem te supporten, want landelijk is hier behoefte aan. Teun, mochten we later vergeetachtig zijn: zet ons op de gastenlijst voor de silent disco en haal ons op met de Pauzemobiel. Love!

 

Oprichter stichting sTeun en toeverlaat. Vanuit zijn stichting organiseert hij activiteiten zoals de ‘silent disco’ of een dagje uit in de ‘Pauzemobiel’. Ook creëert hij op een positieve manier aandacht voor het thema meedoen in de maatschappij voor mensen met dementie. In 2019 won hij de Young Impact Award, de George Maduro Prijs, de Visionairs Award (De Jonge 100) en werd hij uitgeroepen tot Brabander van het Jaar. Teun is in augustus in een verpleeghuis gaan wonen met mensen met dementie om nóg meer voor ze te kunnen betekenen.

 

4. Devika Partiman © HÏVAN Community

4. Devika Partiman

Motivatie:
“Als politica actief op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid weet ik hoe belangrijk het is dat vrouwen extra worden gemotiveerd en gesteund om o.a. de politiek in te gaan. Devika heeft hier de afgelopen jaren een onmisbare rol in gespeeld. Ze heeft met haar initiatieven barrières doorbroken in onze maatschappij waardoor meer vrouwen zich aangesproken hebben gevoeld om de politiek in te gaan. Direct gevolg van haar ondernemerschap is dat meer vrouwen gaan meebeslissen over hun eigen toekomst. Ik ken haar als iemand die vrouwen met verschillende achtergronden weet te verbinden. Dit is een uitzonderlijke gave die haar siert”. – Samira Rafaela over Devika Partiman

 

Voorzitter en initiatiefnemer van de stichting Stem op een Vrouw. Devika zet zich als sociaal activist en spreker in om de representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek en andere sectoren te verbeteren. Ze is ambassadeur van Atria en bestuurslid van Nederland Wordt Beter, de stichting die zich inzet voor educatie over het koloniale en slavernijverleden.In 2019 ontving ze de Ribbius Peletier-penning voor haar verdiensten op het gebied van vrouwenemancipatie.

 

5. Mpho Tutu van Furth © Malou van Breevoort

5. Mpho Tutu van Furth

Motivatie:

“Een geweldige en inspirerende vrouw. Ze heeft fantastische ideeën over inclusiviteit en vrouwenrechten en komt met haar werk op voor de LGBTQ+-gemeenschap. Ze is niet alleen een rolmodel in Nederland, maar over de hele wereld. Ik ben niet voor niets met haar getrouwd!” – Marceline van Furth, hoogleraar kindergeneeskunde aan het Amsterdam UMC, over Mpho Tutu

 

Publiciste, anglicaans priester, theoloog, kunstenares en spreker. Samen met haar vrouw Marceline Tutu van Furth hebben ze de hashtag #IToo bedacht om jonge vrouwen in de wetenschap te steunen en er zo voor te zorgen dat meer vrouwen kunnen doordringen tot de hogere regionen van de wetenschap. Mpho studeerde elektrotechniek in Washington en werkte in New York met vluchtelingen en was oprichter en directeur van The Tutu Institute for Prayer and Pilgrimage en directeur van The Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation. Zij is de jongste dochter van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu.

 

foto © Malou van Breevoort

 

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d