Interview Houssin Bezzai
“Het is niet alleen een voetbalprobleem, maar ook een maatschappelijk probleem”
Door Raja Felgata en Khalid Ouaziz
Aan het aanvalsplan getiteld ‘Ons voetbal is van iedereen’ werd maandenlang gesleuteld met de KNVB en verschillende ministeries, met als doel racisme en discriminatie te weren. In het kader van het aanvalsplan werd onlangs de commissie Mijnals opgericht. Een openhartig gesprek met Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB.
Raja: Je bent maatschappelijk betrokken, je zet je in voor je medemens, je bent een verbinder. Waar komt die drive vandaan?
Houssin: Ik denk dat je dat van huis uit meekrijgt. Mijn ouders waren erg betrokken en wilden altijd mensen helpen. Toen ik voetbalde merkte ik dat ik me wilde inzetten voor de minderbedeelden in onze maatschappij. Dat begon bij een eerste project waarbij we als buddy gekoppeld werden aan jongeren die uitvielen op school. Dat bleef altijd bij me hangen en dat was de eerste aanzet tot wat ik nu doe.
Khalid: Er is het een en ander gaande binnen de KNVB. Kun je uitleggen wat er is gebeurd?
Houssin: De aanleiding en de druppel voor veel mensen was op 17 november 2019, toen Mendes Moreira door het voetbalpubliek racistisch bejegend werd. De overheid en de KNVB namen toen de regie en zo ontstond het aanvalsplan. Voor een programmamanager kwamen ze bij mij terecht. Ik heb in de gesprekken aangegeven dat ik dit niet als een baan zie, maar als een persoonlijke missie.
Khalid: Hoe is het om binnen de KNVB aan die verandering te werken?
Houssin: Ik vind het een eer. Het is mooi om te zien hoeveel mensen er nu aan het plan meewerken. Er wordt weleens geroepen ‘het is een wit bolwerk’, maar uiteindelijk wil iedereen meehelpen, met veel passie en energie om het probleem van racisme en discriminatie in het voetbal tegen te gaan. Het is niet alleen een voetbalprobleem, maar ook een maatschappelijk probleem. Dat is ook wel het mooie van voetbal, dat het verschillende lagen verbindt. Het is volgens mij de enige sport waarbij het niet uitmaakt of je vader multimiljonair is of dat je vader een bijstandsuitkering heeft. Op het veld voetbalt uiteindelijk iedereen samen.
Khalid: De voetbalteams zijn divers samengesteld en met de trainers gaat het steeds beter. Waar stokt het volgens jou wat betreft die gelijkwaardigheid en representatie?
Houssin: Mensen denken snel ‘de KNVB, daar word ik toch niet aangenomen’. Ik heb gemerkt dat het anders is. We moeten anders kijken, want de KNVB moet een afspiegeling zijn van wat zich op het veld afspeelt. Kwaliteit staat natuurlijk voorop, maar we moeten breder kijken en zorgen dat mensen hun kwaliteit kunnen tonen. Binnen de organisatie worden er nu vragen gesteld hoe we het netwerk kunnen vergroten. Ik hoop het door mijn netwerk breder te trekken voor de KNVB.
Raja: We horen vaak het argument ‘het moet gaan over kwaliteit’. Dat zijn we wel voorbij in Nederland, vind je niet?
Houssin: Klopt, anders zeg je eigenlijk dat iemand met een andere kleur geen kwaliteit heeft, en dat vind ik een beetje achterhaald. Tuurlijk moet je altijd naar kwaliteit kijken.
Ik hoop dat Frank de Boer het goed gaat doen, en als er de volgende keer een vrouw, iemand van kleur of met een niet-westerse achtergrond bondscoach wordt, dan vind ik dat ook prima.