Top
x
Blog
Stories Interview Aminanta Minte

Interview Aminanta Minte

Wie kan er betere verhalen vertellen dan iemand die midden in die community zit?

Door Raja Felgata en Khalid Ouaziz
Mr & Mrs Oasis gaan in gesprek met Aminanta Minte. Ze is creatief ondernemer, redacteur bij verschillende radioprogramma’s en founder van onlinemagazine Alien Mag, een platform over girlpower, zelfacceptatie, fashion lifestyle, persoonlijke verhalen en maatschappelijk relevante thema’s.
Khalid: Hoe kwam je op het idee om een eigen platform op te richten?
Aminanta: Tijdens mijn opleiding journalistiek in Tilburg merkte ik dat ik in vergelijking met mijn medestudenten andere verhalen maakte en andere topics interessant vond. Ik had altijd al het idee van een eigen platform, maar ik wist niet hoe ik moest beginnen. Toen ik moest afstuderen dacht ik: ik wil zelf die verhalen gaan maken. Ik ken de mensen uit mijn eigen community het beste. Wie kan er betere verhalen vertellen dan iemand die midden in die community zit?
Raja: Vanwaar de naam Alien Mag?
Aminanta: Een Alien is een buitenaards wezen, iets wat heel anders is. Vaak zie je dat zwarte mensen of mensen van kleur als de ander worden gezien in Nederland. We worden soms gestereotypeerd en geframed in de media en dat heeft effect op hoe je naar jezelf kijkt. Maar wat ik ook heel vaak zie, binnen mijn community, is dat we trots zijn op dat we anders zijn en dat we het omarmen. En dát wil ik heel graag laten zien met Alien Mag: je mag blij zijn met waar je vandaan komt. Alien is in dit geval dus een soort geuzennaam.
Raja: Leg je met die naam niet nog meer nadruk op het anders-zijn?
Aminanta: Nee, ik vind het juist iets positiefs, want ik denk niet dat er snel verandering komt in het feit dat mensen ons als de ander zien. Dus waarom dan niet juist omarmen?
© Coco Olakunle
Raja: De redactie van Alien Mag is herkenbaar qua samenstelling: jong, vrouw van kleur, sociaal betrokken, woke. Hoe belangrijk is die realness van jouw redactie voor jullie tone of voice?
Aminanta: Hoewel het magazine niet om mij of om de andere redacteuren draait, merk je dat mensen het wel heel belangrijk vinden om te weten wie die verhalen maken. Het geeft een stukje authenticiteit.
Raja: Hoe bewaar je de balans tussen herkenbare verhalen, die positief en inspirerend zijn, en wokeness?
Aminanta: Als we verhalen maken dan doen we wat het beste bij ons past. Dus het ene moment hebben we meer het gevoel dat we echt moeten aanzetten tot actie, het andere moment spelen we meer in op self-love en het pushen van creatief talent. En het vult elkaar aan, want we staan voor zelfacceptatie en empowerment van jonge vrouwen, en dat is ook een act of activism.
Khalid: En hoe zorg je ervoor dat je niet cynisch wordt? Dat je de juiste balans vindt tussen wokeness en maatschappelijke discussies die nu best heftig gevoerd worden. En de verhalen van al jouw vrouwen uit die communities.
Aminanta: Ik moet eerlijk zeggen dat ik het soms best moeilijk vind. Met alle protesten gooiden veel platforms veel content de wereld in, en wij waren ook continu actief. Maar het is wel lastig omdat het ook over mij en over andere redacteuren gaat. Het gaat ons aan, omdat het een verhaal is dat niet ver van ons af staat. Daardoor is het af en toe lastig om positief te blijven en door te gaan.

Het is denk ik het allerbelangrijkste om echt vanuit de top verandering te brengen.

 

Raja: Hoe merk je dat het voor jou persoonlijk zwaar is?
Aminanta: Je bent met heel veel mensen aan het praten die misschien heftige dingen hebben meegemaakt. Er wordt vaak gezegd dat journalisten objectief moeten blijven, maar ik vind van niet. Ik ben heel geëngageerd en bij verslaggeving van demonstraties en het interviewen van mensen merk ik dat ik het toch mee naar huis neem. Het is meer dan alleen een interview of een bericht dat je op Instagram zet.
Khalid: We zien Alien Mag en een paar andere platforms als de nieuwe lichting die de stem van Nederland anno nu weergeven. Wat kunnen andere platforms en magazines van Alien Mag leren?
Aminanta: Niet iedereen kan de verhalen maken zoals wij dat doen, omdat wij onderdeel zijn van die groep. Wij hebben een netwerk. Je kunt niet met een paar cursussen dit werk doen en deze verhalen maken.
Raja: Je merkt wel dat veel modetijdschriften proberen een bijdrage te leveren aan het debat over inclusiviteit, inclusieve fashion en activisme in fashion. Wat vind je van die ontwikkeling?
Aminanta: Ik vind het tof dat er een bepaalde bewustwording aan de gang is. En ik vind het ook tof dat de gevestigde media steeds meer toenadering zoeken om samen te werken met platforms zoals Alien Mag. Het is denk ik het allerbelangrijkste om echt vanuit de top verandering te brengen. Dat er niet alleen een tof verhaal wordt gemaakt over iemand met een biculturele achtergrond en thats it, en dat je dan achterover kunt leunen. Maar dat het écht belangrijk is om de samenstelling van een redactie te veranderen, waardoor echte verandering wordt bewerkstelligd.
Raja: Hoe zie jij de toekomst voor Alien Mag?
Aminanta: Ik ben positief, omdat ik merk dat we heel erg aan het groeien zijn. Toen we in 2018 net waren gestart wilde ik snel groeien, veel doen en de grootste zijn. Nu ben ik op mijn eigen tempo mijn dingen aan het doen. En ik merk dat mensen ons vanzelf vinden en dat het de mensen bereikt die we willen bereiken. In de toekomst hoop ik nog op een papieren editie. Het is een kinderdroom om een ‘écht’ magazine in mijn handen te kunnen hebben, een Alien Mag in papier.
Broadcast magazine: “BM Talk is een samenwerking aangegaan met Khalid Ouaziz en Raja Felgata, oftewel Mr & Mrs Oasis. Zij zijn de drijvende kracht achter De Community Top 100 (voorheen Kleurrijke Top 100) en zullen de komende tijd eens per maand op woensdag een online interview voor hun rekening nemen.”
s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d